Zrenjanin- Tri festivala, početak letnje manifestacije, četiri nove izložbe, dve tribine, pet dečjih radionica, koncert hardkor-metal-rege sastav Eyesburn, pozorišna predstava…

JEDANAESTI HORSKI FESTIVAL “SLOBODAN BURSAĆ“

Kulturni centar Zrenjanina do 2. juna 2024.

Jedanaesti po redu Horski Festival “Slobodan Bursać” ove godine održava se od 31. maja do 2. juna 2024. Od početka osnivanja, festival se održava prvog vikenda u junu mesecu kada je i nastao u znak sećanja na čuvenog zrenjaninskog dirigenta Sloboda Bursaća koji je ostavio neizbrisiv trag kako u muzičkoj praksi tako i sećanjima nekadašnjih članova hora „Josif Marinković“. Kao i do sada festival zadržava svoj internacionalni karakter, predstavlja gostujuće horove iz Srbije i veliki broj

zrenjaninskih horova i vokalnih sastava kojima se izuzetno ponosimo jer po broju horista i kvalitetu izvođenja stavljaju naš grad na vodeće mesto u zemlji i regionu. Publika će imati priliku da čuje oko 25 horova mešovitih, muških, ženskih i dečjih koji će u tri večernja termina i jednom matineu predstaviti svoje umeće pevanja i muziciranja. Publiku očekuju nastupi horova iz Slovenije, Hrvatske, Sombora, Bečeja, Leskovca, Novog Sada, Kikinde i Zrenjanina. Festival je revijalnog karaktera.

 

ORGANIZATORI festivala su Kulturni centar Zrenjanina i Horski festival „Slobodan Bursać“. GENERALNI POKROVITELjI festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Zrenjanin.

Prikupljanje sredstava za prvo muzičko dečje igralište u gradu

-Ulaz na festival je slobodan ali imajući u vidu da je ovogodišnja osnovna humanitarna nit koja povezuje celokupnu publiku i pratioce festivala, podsećamo vas da se na festivalu prikupljaju i sredstva namenjena izgradnji prvog dečjeg muzičkog igrališta u gradu gde će deca kroz igru i kreativan boravak u datom prostoru moći da spoznaju čaroliju muzike.

Program/raspored nastupa pogledajte na https://kczr.org/xi-horski-festival-slobodan-bursac-od-31-maja-do-2-juna/

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

RADIONICE

Svake subote na Fejsbuk strani KCZR u 10 časova

I ovog meseca svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina posetioci i pratioci mogu da pogledaju uživo emitovanje ili snimak neke od radionica koje organizujemo sa saradnicima. Ovaj vid dečjeg programa, kao i uvek, nudi nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima.

 

Subota, 1. jun

Kreativna radionica ateljea „Luča“ koju će voditi Sanela Dunđerski

Subota, 8. jun

NTC radionica sa Teom Topić Laništanin na kojoj će se uz upotrebu novih otkrića iz područja neuronauke, predstaviti program aktivnosti usmeren na razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti dece u predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu…

Subota, 15. jun

NTC radionica sa Tea Topić Laništanin

Subota, 22. jun

Radionica Kliker centra – škola programiranja za decu iz Zrenjanina, koja deci približava nove tehnologije na kvalitetan, kreativan i inovativan način…

Subota, 29. jun

Radionica škole programiranja za decu – „Kliker centar“ približavanje novih tehnologija, priprema za najrespektabilnija zanimanja i tehničke inovacije koje će se pojaviti u budućnosti…

 

TRIBINA „KOJA JE PRAVA CENA BRZE MODE?“

Utorak, 4. jun – 18 časova

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine (5. jun) u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 4. juna u 18 časova biće održana tribina pod nazivom „Koja je prava cena brze mode?“. Govornici su: prof. dr Bogdana Vujić sa katedre za inžinjerstvo zaštite životne sredine, prof. dr Ineta Nemeš, katedra za osnovne i primenjene nauke i prof. dr Sanja Stanisavljev sa katedre za menadžment, katedri Tehničkog fakulteta “ Mihajlo Pupin“ i Edi Daruši profesor filozofije Zrenjaninske gimnazije. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Tribina povodom 5. juna Dana zaštite životne sredine na kojoj će profesori sa Tehničkog fakulteta“ Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, govoriti o uticaju modne industrije na životnu sredinu, o potencijalnim mogućnostima i rešenjima za smanjenje negativnog uticaja tekstilne industrije na životnu sredinu, kao i nalaženju regulatornog okvira za rešavanje problema.

 

IZLOŽBA TEODORE STOJANOVIĆ

«POČETAK JE KRAJ I KRAJ JE POČETAK»

Od 6. do 18. juna 2024.

Izložba likovne umetnice Teodore Stojanović «Početak je kraj i kraj je početak» od oko dvadeset slika rađenih u kombinovanoj tehnici na platnu i papiru, predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti, od 6. do 18. juna. Kako autorka navodi reč je o predstavljanju savremenih drštvenih tokova iz njenog ugla, smatrajući da svetom vlada globalno zlo koje deluje planski. Navodi da se zlo uvek predstavlja kao dobro, poželjno i korisno a u stvari je destruktivno. Svaka slika ima svoju priču i svaka se bavi različitim elementima stvarnosti, uključujući razmišljanja o samom životu, patnji, stavovima pojedinca i društva, raspravlja o različitim stavovima i poziva na diskusiju…

Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 6. juna u 19 časova.

Teodora Stojanović rođena je u Beogradu 1981. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Dušana Otaševića. Na istoimenoj akademiji završila je i specijalističke studije u klasi akademskih prof. Vladimira Veličkovića. Pored slikarstva, magistrirala je filozofiju, koju je završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Imala je 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Dobitnica je više međunarodnih nagrada za slikarstvo na takmičenjima u Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu, Americi. Član je Icafa, Ulusa i Ulupudsa i Muzeja Štafelaja. Radila je kao galerista Likovno-vinskog salona u Zemunu, u Madlenianumu. Bila je i jedan je od izlagača na Prvom Bijenalu fantastike…

Više o izložbi pročitajte u tekstu „Mitologičarka Teodora Stojanović“ likovnog kritičara Dejana Đorića na www.kczr.org

 

4. FESTIVAL “ZDRAV ŽIVOT – KULTURA ŽIVLjENjA“

Subota, 8. i nedelja, 9. jun 2024. od 8 do 21h – Plankov park, Zrenjanin

Četvrti porodični festival „Zdrav život – kultura življenja“ održaće se ove godine u Zrenjaninu u subotu, 8. i nedelju, 9. juna u Plankovom parku kod Kulturnog centra.

Idejni tvorac Festivala je udruženje građana „Zdrav život“. Festival karakterišu kao ekološki osvešćen, te s ljubavlju se nastavlja tradicija očuvanja i oživljavanja zrenjaninskog najstarijeg parka u kom se održava festivalski program.

Dva dana programa daju mogućnost posetiocima da nauče nove veštine, probaju drugačije ukuse, čuju zanimljive predavače, slušaju dobru muziku i provedu lep vikend.

Ukupno se organizuju 24 različita sadržaja – radionice, predavanja, panel i koncerti namenjeni odraslima i deci održaće se tokom dvodnevnog programa.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Turističke organizacije Zrenjanin. Organizatori su udruženje građana „Zdrav život“ i Kulturni centar Zrenjanina.

Ulaz je slobodan.

 

Satnica festivala, detaljnije na www.kczr.org

 

IZLOŽBA GIMNAZIJALACA

„SA DUNjOM I KREATIVNIM GIMNAZIJALCIMA KROZ PLANKOV PARK“

Mali salon do 11. juna

Izložba fotografija i plakata sekcije „Društvo kreativnih gimnazijalaca“ pod nazivom „Sa Dunjom i kreativnim gimnazijalcima kroz Plankov park“ otvorena je u Malom salonu Kulturnog centra do 11. juna. Izložbu čine radovi na kojima je viđenje čuvenog Plankovog parka očima gimnazijalaca kao i plakati Dunje Anđelković učenice 3/3 razreda Zrenjaninske gimnazije. Edi Daruši, profesor filozofije u gimnaziji od početka uključen u rad sa učenicima, u ovoj sekciji, naveo je sledeće: „Plankov park, zeleni dragulj smešten u srcu našeg grada, izazov je mladim gimnazijalcima koji će kroz svoje objektive ispričati svoje lične priče i tumačenje sveta koji ih okružuje. Kreativno viđenje Plankovog parka, pretočeno u fotografije naših gimnazijalaca ujedno je i podrška našim nastojanjima zanjegovom obnovom i očuvanjem za buduće generacije.“ O svojim plakatima, koji će biti izloženi, Anđelković je navela „Kada sam ukombinovala svoju ljubav prema crtanju i pravljenju kolaža, sled događaja je bio da krenem da izrađujem i plakate. Kod plakata najviše volim što treba da se izvuče suština i srž neke teme.Značajno je da plakat zaintrigira,asocira i ukaže gledaocu na neku poruku,a da pritom plakat ne kaže sve. U izradi plakata se nosim idejom ‘Manje je više’ . Najveći kompliment za moj rad jeste kada su mi gledaoci rekli da su plakati vrlo efektni i da je nemoguće ne primetiti ih.“

Izložba je još jedna od aktivnosti „Društva kreativnih gimnazijalaca“ koju članovi pomenute sekcije organizuju u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i Zrenjaninskom gimnazijom.

DVE NOVE IZLOŽBE SLIKA U MALOM SALONU

U toku juna u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina (ispred Velike sale) publika će moći da pogleda pored izložbe „Društva kreativnih gimnazijalaca“ još dve postavke: izložbu slika Brace Azarića koja će se predstaviti od 13. do 25. juna i izložbu slika od slame Braneta Milkovskog koja će trajati od 27. juna do 9. jula 2024.

BEGEJ FEST

Zrenjanina od 14. do 16. juna

Od 14. do 16. juna u Zrenjaninu se održava trinaesto, Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara «Begej fest». Detaljnije o festivalu i satnicu programa objavićemo kada se približi datum održavanja.

 

BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI

Od 14. juna do 24. avgusta 2024.

Zrenjaninska letnja manifestacija

Manifestacija „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti“ zajedno sa „Karavanima banatske bajke“ biće održana ove godine po osmi put u od 14. juna do 24. avgusta sa pauzom za „Dane piva“. Na otvaranju će nastupiti Zoran Petrović Zole estradni umetnik. Potom nas iz večeri u veče očekuje niz događaja namenjenih svim generacijama tematski raspoređenih po danima. Predviđeno je da za 70 dana bude održano 100 programa koji uglavnom kao i do sada počinju u terminima od 20 časova sem četvtkom kada su dečiji i nedeljom, kao i povremeno pre nastupa muzičara vikendom od 18 č. ili 19 časova.

Ponedeljak je ovog puta rezervisan za mlađu populaciju i nastupaće bend srednjoškolaca Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Zrenjanina „Strujni udar“. Utorkom uz „Vinske priče“ i predstavljanja vinarija ide muzička pratnja Tria „Hand made“. Srede su i dalje rezervisane za multimedijalne večeri i predstavljanja i zabavne performanse umetnika i stvaraoca pretežno iz našeg regiona. Četvrtkom tradicionalno dečiji program koji se završava sa projekcijama crtanih fimova od 21 sat. Petkom će nastupati Milica Dosković sa svojim gostima dok će subotom posetioce zabavljati „Bid bend – Gagić i prijatelji“. Nedeljom će od 19 časova imati priliku da se pokažu Kulturno umetnička društva iz Banata a nakon njih slede filmovi za najmlađe. Pored ovih programa biće još i dosta iznenađenja. Ulaz je besplatan a mesta se mogu rezervisati na broj telefona 0648116474.

 

Što se tiče Karavana Banatske bajke u planu je da ove godine budu održani u Tomaševcu, Lukićevu, Zlatici i Jankov Mostu.

 

Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

PRVA NEDELjA od 14. – 23. juna 2024.

 

Petak, 14. jun

20 časova – Otvaranje manifestacije koncert: Zoran Petrović Zole – estradni umetnik

Subota, 15. jun

20 časova – Koncert Bid Benda – Gagić i prijatelji

Nedelja, 16. jun

19 časova – KUD GIK „Banat – Pionir“ Zrenjanin

21 sat – Crtani film “Kuce u operi”

Ponedeljak, 17. jun

18 časova – „Raspustilište“ – dečji program OŠ „Jovan Jovanovic Zmaj“

20 časova – Koncert benda Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” Zrenjanin – “Strujni udar”

Utorak, 18. jun

18.30 časova – Tribina „Razgovor sa umetnikom“, razgovor sa strip crtačem, akademskim slikarom i pedagogom, autorom projekta “Stripolis” – Mr Brankom Đukićem

20 časova – „ Vinske priče“ – Udruženje vinogradara i ljubitelja vina “Taraški vinogradi” uz pratnju muzičkog tria „Hand Made“

 

Sreda, 19. jun

20 časova – Plesni studio “Golden Way”

Četvrtak, 20. jun

18 časova – predstava “Bio jednom jedan kralj” dramskog studija „Cekom“

19 časova – Koncert plesnog studija “Free Dance”

21 sat – Crtani film “Krcko Oraščić”

Petak, 21.jun

20 časova – Koncert – Milica Dosković vokalna solistkinja

Subota, 22. jun

19 časova – “Bagljaškult” – Dramska radionica Milana Kočalovića

20 časova – Koncert Bid Benda – Gagić i prijatelji

Nedelja, 23.jun

19 časova – KUD “Lola” Perlez

21 sat – Crtani film “Kuce u bioskopu”

 

DRUGA NEDELjA od 24. do 30. juna

Ponedeljak, 24. jun

20 časova – Koncert benda Elektrtotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” iz Zrenjanina – “Strujni udar”

Utorak, 25. jun

20 časova – „ Vinske priče“- Vinarija Zvonko Bogdan uz pratnju muzičkog tria „Hand Made“

Sreda, 26. jun

20 časova – Multimedijano umetničko književno veče Biljana Dimitrijević

Četvrtak, 27. jun

19 časova – Godišnji koncert muzičkog zabavišta „Sanjalice“ – „Svi smo mi solisti“

21 sat – projekcija dečjeg filma „Čarobni mač“

Petak, 28. jun

18.30. č. – Književno veče – promocija knjige poezije “Svici sanjaju u boji” Zorice Katanić

20 časova – Koncert Milice Dosković, vokalne solistkinje

Subota, 29. jun

19 časova – Koncert hora “Romantičari sa Begeja”

20 časova – Koncert Bid Bend – Gagić i prijatelji

Nedelja, 30. jun

20 časova – Koncert Zrenjaninske filharmonije sa Ivanom Bosiljčićem

 

TRIBINA „RAZGOVOR SA UMETNIKOM“

– Gost: Branko Đukić, akademski slikar i urednik časopisa „Stripolis“

– Gradska bašta – utorak, 18. jun

U okviru tribinskog programa, na početku leta, Kulturni centar Zrenjanina nastavlja ciklus razgovora sa umetnicima i tema koje se tiču gradske i regionalne kulturne scene. Gost tribine koja će se održati u Gradskoj bašti u utorak, 18. juna sa početkom u 18.30. č. je Branko Đukić, akademski slikar i urednik časopisa internacionalnog i autorskog stripa „Stripolis“ koji objavljuje Kulturni centar u jednom delu sopstvene izdavačke produkciji. Razgovor sa Brankom Đukićem zrenjaninskim akademskim slikarom, strip crtačem, urednikom časopisa i profesorom u Školi za dizajn „ Bogdan Šuput“ u Novom Sadu vodiće Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa KCZR.

 

GODIŠNjA IZLOŽBA DEČJIH RADOVA ATELjEA „LUČA“

Kulturni centar Zrenjanina od 20. juna do 2. jula 2024.

Godišnja izložba dečijih radova „Luča“ ateljea nastalih u periodu od juna 2023. do juna 2024. predstavlja se u Kulturnom centru Zrenjanina u okviru programa vizuelnih umetnosti. Postavka će sadržati crteže, akvarele, slike, grafike, radove nastale u kombinovanoj i kolaž tehnici, putem tkanja kao i upotrebne keramičke predmete. Likovna sekcija ateljea broji osamdeset članova uzrasta od 4 do 16 godina. „Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu i Jovane Solomun master primenjenog umetnika i vaspitača u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“.

 

O izložbi, na kojoj će se predstaviti i radioničarski rad polaznika iz Luča Ateljea navedeno je sledeće:

„Deca na radionicama imaju mogućnost korišćenja različitih tehnika crtanja, slikanja, vajanja, upoznaju se sa starim zanatima i novim materijalima. Često se priča o reciklaži pa se tako upotrebljavaju različiti već korišteni predmeti za izradu novih projekata. Radovi oblikovani glinom se peku i glaziraju, često imaju i upotrebnu vrednost iako su ih stvorile male ruke. U Ateljeu trenutno svi članovi imaju priliku da tkaju na horizontalnom razboju. Koristeći ove tehnike deca imaju priliku da uče o arhitekturi, o slikarima i vajarima koji su obeležili određen period u istoriji umetnosti, uče o tradiciji, kulturi i nošnji određenog naroda. Uče da prepoznaju dobro, a kroz radove prikazuju svoj, autentičan rad-dar.“

Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima četiri izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice prilagođene deci uzrasta od 4 do 16 godina vodi Sanela, a radionice keramike koje su isključivo namenjene odraslima vodi Jovana.

 

Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 20. juna u 19 časova.

 

KONCERT BEOGRADSKOG BENDA Eyesburn

Kulturni centar Zrenjanina – subota, 22. jun – 21 sat

Beogradski hardkor-metal-rege sastav Eyesburn obeležava 30 godina postojanja i tim povodom 22. juna nastupiće u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. U gradu na Begeju česti su gosti još od kraja devedesetih, a jedini put u „Kulturnom“ svirali su sada već jako davnog 8. januara 2000. godine. Tim ranim nastupima koji se i danas u određenim krugovima prepričavaju, definitivno su stvorili jaku bazu fanova. Preciznu evidenciju o broju koncerata u Zreksu verovatno nema niko, ali mi smo onako, na sećanje došli tu negde blizu petnaest – navode iz benda.

Eyesburn trenutno promovišu aktuelni album „Troops Of Light“,, ali naravno, radi se o pravom koncertu te će napraviti i neku vrstu preseka svoje muzičke karijere.

Pre njih na binu će kao gosti izaći beogradski „Neven“, jedan od, odgovorno tvrdimo, najsvežijih i najzanimljivijih hardkor bendova na Balkanu!

Amfiteatar Kulturnog centra je godinama unazad pomalo zapostavljen, barem kada su svirke ovog tipa u pitanju, ali radi se o prelepom ambijentu na otvorenom. Mi obećavamo vrhunsku audio-vizuelnu produkciju, tako da su uslovi za jednu opasnu svirku skoro ispunjeni. Ostalo je samo da kupiš kartu na vreme i dođeš da se zabaviš! – poručuju iz benda

 

Pretprodajna cena je 1200 dinara.

 

Na dan svirke cena karte raste na 1500 dinara.

POZORIŠNA PREDSTAVA «ŽEDAN IZVOR»

Amatersko pozorište «Jovica Jelić» iz Banatskog Karađorđeva

Kulturni centar Zrenjanina – 24. jun – 20 časova

U ponedeljak, 24. juna u 20 časova amatersko pozorište „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina odigraće predstavu „Žedan izvor“. Predstava je nastala po tekstu dramskog pisca Pere Budaka a u režiji Milana Martinovića. Uloge tumače: Zoran Jovanović, Dragana Meng, Sanja Božić, Nikola Knežević, Ivana Mileusnić i Jelena Milenković.

Karte po ceni od 300 dinara prodaju se od srede, 5. juna, na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

Radnja je smeštena u jednom u malom selu u Lici. Glava kuće, Marko i njegova majka rešeni su da ne dozvole da se čast porodice ukalja i da se porodična loza ugasi. Marko izgara u svojoj želji i time zanemaruje osećanja svoje supruge Marije…

Organizator zadržava pravo izmene programa.