Prema statističkim podacima na području Srednjobanatskog okruga na kraju juna bilo je 9.092 lica na evidenciji nezaposlenih zrenjaninske Filijale za zapošljavanje, od toga u  Zrenjaninu 4.431 lice, u Žitištu 1.315 lica, u Novoj Crnji 900, Novom Bečeju 1.396 i na evidenciji ispostave u Sečnju 1.050 lica.

 

U odnosu na početak 2024.godine, beleži se smanjenje broja lica na evidenciji nezaposlenih za 580 na nivou okruga, od toga odliv je najveći u Zrenjaninu, za oko 400 lica.

 

Posmatrajući strukturu nezaposlenih po stručnoj spremi za filijalu Zrenjanin, za okrug, dominantna kategorija su nekvalifikovani radnici (I stepen stručne spreme) – na evidenciji je 4.749 lica. Sledi kategorija sa srednjom stručnom spremom (III i IV stepen) – 3.308 lica, dok je lica sa završenim visokim obrazovanjem – sa završenim visokim školama 527, a sa fakultetom 231 lice, i jedan doktor nauka.

U Gradu Zrenjaninu na kraju juna 2024. godine bilo je 4.431 lice, od toga žena 2.487. Po stepenu stručne spreme, najveći broj lica na evidenciji nezaposlenih je bez kvalifikacije – 1.934, sa srednjom stručnom spremom je 1.774 (III stepen 780, a sa IV stepenom je 994 lica), zatim je 397 lica sa VI stepenom, VII/1 i VII/2 stepen stručne spreme ima 184 lica, a na evidenciji je 1 doktor nauka.

 

U prvoj polovini godine veća potražnja bila je za profilima koji poseduju stručna znanja, pretežno sa srednjom stručnom spremom: operateri u proizvodnji, pomoćni radnici, prodavci, vozači, magacioneri, administrativni radnici, komercijalisti, knjigovođe, električari, bravari, građevinski radnici, šivači, nastavnici i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultati programa za samozapošljavanje u Srednjobanatskom okrugu

 

 

Uz podršku programa za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024.g na teritoriji Srednjobanatskog okruga otvoreno je 65 firmi. Subvencija je iznosila 300.000 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom koje su pokrenule svoj biznis iznos bio nešto veći – 330.000 dinara.

 

Korisnici ovog podsticaja najčešće su registrovali uslužne firme: registrovano je 14 servisnih radnji (elektro servisi, popravka motornih vozila, bravarsko-mašinske radionice, i sl), delatnost 17 firmi je pružanje intelektualnih usluga (konsalting, edukacije, digitalne usluge, i dr), kozmetičkih i frizerskih salona je 10, zatim 9 proizvodnih radionica (oblast mašinstva, tekstilstva, obrade drveta, proizvodnja hrane), 7 građevinskih firmi, i dr.

 

Preduzetnici-početnici su različitih zanimanja, svih starosnih kategorija, po polu ujednačeni – privatan biznis pokrenula su 33 muškarca i 32 žene. Najviše malih biznisa registrovano je na području opštine (Grada) Zrenjanina, zatim na području opština Novi Bečej, Žitište i Sečanj.

 

Ove delatnosti registrovane su uz podršku programa za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje (republički javni poziv). Predstoje mogućnosti finansiranja preko pokrajinskog javnog poziva za program za samozapošljavanje (javni pozivi Sekretarijata za privredu i turizam APV) i sredstvima lokalnih samouprava i NSZ (sufinansiranje programa zapošljavanja predviđeno LAPZ-om).