Zrenjanin- I dalje su aktuelni javni pozivi za aktivne mere zapošljavanja

Javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje za realizaciju aktivnih mera i programa iz okvira dodatnog obrazovanja i obuka – program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem, program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, program sticanja praktičnih znanja i dalje su aktuelni i moguće je aplicirati do 29. novembra 2024. godine. Do istog datuma oročen je i javni poziv za program novog zapošljavanja teže zapošljivih, dok je za program obuke za potrebe poslodavca za zaposlenog moguće konkurisati do 31. oktobra ove godine.

 

Rok važenja konkursa za programe podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom je 31. decembar 2024. godine. Javni pozivi za podršku zapošljavanju OSI su javni pozivi za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, zatim za refundaciju troškova podrške osobama sa invalididtetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima (kroz dva modaliteta: prilagođavanje radnog mesta i radna asistencija) i javni poziv za sprovođenje radne aktivacije osoba sa invaliditetom.

 

Javni pozivi i konkursi objavljeni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs.

 

REALIZACIJA LAPZ-A U SREDNjOBANATSKOM OKRUGU 

Opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja donele su lokalne akcione planove zapošljavanja (LAPZ), opredelile finansijska sredstva za zapošljavanje putem udruživanja sa finansijskim sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje i na taj način pružaju finansijsku podršku razvoju lokalne politike zapošljavanja.

Kao i prošle godine, u sve tri lokalne samouprave Srednjobanatskog okruga opredeljenje je bilo da će najbolje rezultate dati podrška zapošljavanju kroz programe samozapošljavanje i novo zapošljavanje teže zapošljivih lica.

Aktuelni su javni pozivi po programu LAPZ sufinansiranje u opštinama Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja i u toku je podnošenje zahteva i donošenje odluka za učešće u programima .

 

Opština Žitište je za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja predvidela sredstva u ukupnom iznosu od 5.550.000,00 dinara od čega su sredstva opštine 2.850.000,00 dinara, a sredstva NSZ 2.700.000,00 dinara.

 

Opština Nova Crnja Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2024 . godinu je opredelila za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja samozapošljavanje i subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima 1.000.000,00 dinara, dok su sredstva NSZ 985.000,00 dinara.

Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja za 2024.g za područje opštine Novi Bečej raspoloživo je 1.920.000,00 dinara, od čega je opština Novi Bečej opredelila iznos od 1.000.000,00 dinara, a NSZ iznos od 920.000,00 dinara.

Program radna aktivacija osoba sa invaliditetom u 2024.g

 

U okviru seta aktivnih mera i programa Nacionalne službe za zapošljavanje namenjenih osobama sa invaliditetom (OSI) sa evidencije nezaposlenih, uz javne pozive za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva i za refundaciju troškova podrške osobama sa invalididtetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima (kroz modalitete: prilagođavanja radnog mesta i radna asistencija), od ove godine uvedena je nova mera – program radna aktivacija osoba sa invaliditetom. Cilj ove mere je radno-socijalna integracija nezaposlenih OSI na tržištu rada.

 

Na program radna aktivacija uključuju se OSI kojima je potrebna intenzivna podrška radi uključivanja na tržište rada, posebno OSI koje su u stanju socijalne potrebe, usled vrste invalidnosti izložene višestrukim negativnim uticajima, bez kvalifikacije, sa neadekvatnim znanjima i veštinama za obaljanje poslova, ili su u dužem vremenskom periodu u statusu nezaposlenih. Na ovaj način OSI stiču iskustvo i radne veštine na konkretnim poslovima. Program se sprovodi u trajanju od 4 meseca, a radna aktivacija realizuje se kod poslodavca zasnivanjem radnog odnosa sa OSI. Predviđena prinadležnost je u iznosu neto minimalne zarade, ona se na mesečnom nivou refundira poslodavcu, uz to se uplaćuju porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Javni poziv za program radna aktivacija OSI namenjen je poslodavcima i iz privatnog i javnog sektora, a otvoren je do 29. novembra 2024. godine.