Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra za septembar:

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

– RADIONICE

– – Svake subote na Fejsbuk strani KCZR u 10 časova

I ovog meseca svake subote u 10 časova posetioci i pratioci Fejsbuk strane Kulturnog centra Zrenjanina mogu da pogledaju (uživo) emitovanje ili snimak neke od radionica koje organizujemo sa velikim brojem saradnika. Ovaj vid dečjeg programa, kao i uvek, nudi aktuelnosti, nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima.

 

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA ALEKSANDRA KAČARA

– Kulturni centar Zrenjanina od 5. do 17. septembra 2024.

Retrospektivna izložba akademskog slikara Aleksandra Kačara biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 5. septembra u 19 časova. Likovno stvaralaštvo ovog značajnog zrenjaninskog umetnika obuhvatiće izložbeni prikaz od prvih do najnovijih autorovih radova koji posmatraču pružaju uzbudljiv, autentičan i intrigantan umetnički doživljaj.

 

O izložbi i svom likovnom radu Aleksandar Kačar naveo je sledeće:

“Sadašnjom izložbom želim da pokažem poštovanoj publici jedan retrospektivan izbor mojih slika, koje najbolje pokazuju faze moje umetnosti od prvih koraka do najnovijih radova. Dugačak put jednog umetnika sadrži veoma individualne i intimne znake, istovremeno osnovne vrednosti, koje povezuju moje radove sa drugim pravilima istorije likovne umetnosti i primenom svih slikarskih tehnika. U ovoj izložbi prikazujem najranije korake, i onda iz perioda u period, može da se vidi, kako utiče sudbina na tematiku slike. U suštini umetnost se dešava u samom čoveku, u unutrašnjom svetu, nezavisno od dešavanje običnog života. Ovu dinamiku, pokret između spoljnog i unutrašnjog sveta – to želim da pokažem sa mojim veoma pažljivo i namerno izabranim, za mene najvrednijim i najznačajnijim slikama, koje pokazuju prošlost i sadašnjost mog životnog rada i služi kao dobar i jak fundamenat za moj budući rad.”

 

Kraći biografski zapis

Aleksandar Kačar akademski slikar, rođen je 15. decembra 1956, u Zrenjaninu.

1985. završava Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu. Tokom studija izlaže, učestvuje u radu likovnih kolonija i dobija dve studentske nagrade Ivanjica, kolonija studenata svih akademija Jugoslavijje (prvo mesto 1983. i treće mesto 1984.) prvo Samostalno izlaganje u Ljubljani 1988. godine, i tri puta samostalne izložbe u Zrenjaninu. Grupne izložbe u Sremskoj Mitrovici, Senti, Somboru, Strumici, Sarajevu, Majdanpeku, Počitelju, Beogradu, Novom Sadu, Aradu (Rumunija)Bekeščabi i Sekešfehervaru (Mađarska). Živi i radi u Zrenjaninu.

 

– Izložba će biti otvorena u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina svakog dana od 8 do 20 časova do 17. septembra.

 

KARAVAN BANATSKE BAJKE U JANKOVOM MOSTU

Subota, 7.9.2024. god. 18 časova

Karavan Banatske bajke će biti održan u Jankov Mostu u subotu 07. septembra sa početkom u 18h. Učesnici programa su Ženska vokalna grupa KUD-a „Lumina“ Jankov Most, KUD „Jožef Atila“ Mihajlovo, Mirjana i MIhajlo Mladenović, vokal i gitara i Kreativni centar „Dečije carstvo“ iz Zrenjanina i deca recitatori iz Jankov Mosta : Timea Petri i Marian Ungur.

 

Organizacija Kulturni centra Zrenjanina, Ip Media 023 i Turistička organizacija u saradnji sa Savetom MZ Jankov Most. Pokrovitelj je grad Zrenjanin.

 

CEKOM PREMIJERA PREDSTAVE „MARIONETE“

Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina, subota 7.9.2024. u 20 časova

 

„Marionete“ donose priču o omladinskoj dramskoj grupi koja kroz rad na sceni spoznaje koliko je teško odupreti se pritiscima i u kojoj meri grupa, ali i individua, ima sloboda odlučivanja u svom životu i radu.

režija: Predrag Karanjac

tekst: Predrag Karanjacigrupa

mentor i producent: Smiljana Tucakov

originalnamuzika: Boba Vidrić

izbormuzike: Predrag Karanjac

dizajnzvukaisvetla: Boba Vidrić

scenskipokret: Neda Kovač

scenografijairekvizita: Boba Vidrić

plakat: Boba Vidrić

uloge:

Biljana Jovanović (asistentrežije): Milica Graovac

Magda Vidar (Ljudmila VasiljevnaKorusteljeva): Milica Tucakov

Dijana Ružić (Aglaja VasiljevnaKorusteljeva): Anđela Nedeljković

Vesna Todorov (Jelena ApolinarovnaKorusteljeva(: Magdalena Mihajlov

Ada Nađ (Vera, služavka): Teodora Radišić

Bratislav Marić (Knez Roman VladimirovičOblonski): Ognjen Kovač

Bogdan Vujanović (ton): Nemanja Mudrić

Marijana Boškov (svetlo): Dunja Lakatuš

Iva Svilar (sufler): Aleksandra Kiš

Seka: Mara Vidaković

Ulaz je slobodan, no, ispredulaza u salu biće postavljena i kutija za dobrotvorne priloge, a sav sakupljen novac će omogući da ova Predstava bude igrana na pozorišnim festivalima i raznim manifestacijama.

 

FESTIVAL STRIPOLIS

Kulturni centar Zrenjanina od 19 do 21. septembra

Ovogodišnji, petnaesti po redu, festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 19. do 21. septembra 2024. Očekuju se mnogobrojni gosti poput izdavača („Komiko“, „System comics“, „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“ …) koji će svoja najnovija strip izdanja prodavati po nižim povlašćenim cenama, strip crtači koji će crtati za publiku, radionica sito-štampe za posetioce i izrada printova na licu mesta, a biće tu i veliki izbor igračaka – kolekcionarskih figura, berza starih stripova kao i čuveni cospley koji već godinama na festivalu „oživljava“ poznate stip junake. Otvoriće se strip izložbe, održati okrugli stolovi, projekcije, radionice i razgovori sa autorima stripa. Specifičnost ovogodišnjeg festivala ogledaće se u pokušaju prikaza prožimanja poetike stripa sa drugim umetnostima poput pozorišta, filma, slikarstva, književnosti i muzike. Shodno tome biće pozvani i gosti koji su iz sfere navedenih oblasti reprezentativni kao stvaraoci i sagovornici na temu stripa. Njihovi radovi biće predstavljeni na više gradskih lokacija kroz izložbe u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) i Velikom salonu Kulturnog centra, projekcije u Velikoj sali i koncerti u Velikoj sali Kulturnog centra i kafea „Bejzik“, a razgovori i tribune sa gostima održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina.

Kao i svake godine pored pomenutih gostiju trudimo se da pozovemo neko poznato svetsko ime kao i

autore iz lokala pa će to biti slučaj i ove godine.

Novi broj, šesnaesti po redu, časopisa “STRIPOLIS” na preko 150 stranica predstaviće kompletan strip pod nazivom “Crno” (Noir) francuskog autora Žana Klauda Gotinga.

Pored svega navedenog, naravno, očekuju se i mnoga iznenađenja…

Otvaranje festivala je u četvrtak 19. septembra sa početkom u 19 časova.

 

PREDSTAVA «LAŽ»

Predstava prema tekstu Florijana Zelera a u režiji Nikole Ljuce

Kulturni centar Zrenjanina

petak, 20. septembar – 20 časova

 

Predstava „Laž“ reditelja Nikole Ljuce, biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 20.septembra sa početkom u 20 časova. Kako reditelj navodi namera mu je bila da sa pažljivo odabranim glumcima napravi predstavu koja živi u trenutku, koja zavede publiku da gleda jednu (samo) zabavnu i provokativnu komediju o savremenom životu. Scena je realistično bogata, stan srednje klase. Glumci se fizički i emotivno do kraja prepuštaju svojim strahovima, neurozama i igrama. Na trenutke treba da deluje kao mešavina savremenog bulevarskog pozorišta i sitkoma.

IGRAJU:

Miloš: MILOŠ BIKOVIĆ

Tamara: TAMARA KRCUNOVIĆ

Mićko: MIODRAG RADONjIĆ

Jelisaveta: JELISAVETA TEODOSIĆ

 

Prodaja karata po ceni od 1700 i 2000 dinara počinje 29. avgusta na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Više o prodaji karata na 023/566-712 i 063/562-783.

 

 

MANIFESTACIJA „DANI SRPSKE U SRBIJI“

Kulturni centar Zrenjanina – subota, 24. septembar – 20 časova

– Svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ prigodnim umetničkim programom održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 24. septembra sa početkom u 20 časova. Predviđeno je da se održi koncert grupe „One Tri“ iz Banje Luke. Vokali: Ružica Čavić Tomićević, Svetlana Ceca Vidović i Maja Tatić. Instrumentalisti: Božana Todorović Ubović – harmonika, Filip Vukelić -klavir, Nenad Tomicević – gitara, Predrag Kovaćević – kontrabas i Damir Ćorković – bubanj.

Ulaz je slobodan.

 

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ organizuje se u cilju jačanja saradnje između Republike Srpske i Srbije i očuvanja kulture, tradicije, jezika i pisma.

 

KONCERT MUŠKE VOKALNE GRUPE „PANONIKA“

Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina, subota, 28. Septembar, 20 časova

 

Muška vokalna grupa „Panonika“ održaće svoj 4. Godišnji koncert 28. septembra u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Ulaz na koncert je slobodan sa mogućnošću donacije za aktivnosti Panonike koje su u planu ove jeseni: 60. Festival uetničkih društava Vojvodine u Rumi i gostovanje u Sloveniji. Na programu celovečernjeg koncerta će se naći kompozicije koje ansambl sa velikim zadovoljstvom izvodi, nove kompozicije i nekoliko iznenađenja za publiku.

Muška vokalna grupa “Panonika” osnovana je 2020. godine pri udruženju „Major Music“. U njoj su se okupili pevači amateri, prijatelji, posvećeni dugogodišnji horski pevači i ljubitelji horskog pevanja. Grupa neguje višeglasno a kapela pevanje bez pratnje i izvodi stilski različite klasične višeglasne kompozicije i aranžmane starogradskih, klapskih, pop, tradicionalnih narodnih pesama…

Ponosni su na osvojene zlatne medalje na “Majskim muzičkim svečanostima” u Bijeljini, prvim mestima i tituli pobednika kategorije na festivalu «Melodijanum» u Kikindi a posebno na osvojenoj tituli Apsolutnog pobednika festivala «HorFest» u Valjevu i na 15. Međunarodnom festivalu kamernih horova i vokalnih ansambala nagradu za kvalitetan zvuk ansambla, najuspešniju komunikaciju sa publikom i nagradu za najuspešnijeg solistu.

Zapažene nastupe i brojne nagrade osvojili su i na drugim festivalima i takmičenjima u Herceg Novom, Krakovu, Zrenjaninu, Opatiji, Novom Sadu, Tuzli, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Kotoru…..od kojih bi izdvojili nastup u Kolarčevoj zadužbini u okviru Festivala «We Are Singidunum» i 1. Festivalu „Dani Krančevića“ u Sremskoj Mitrovici. Nastupaju koncertno, snimili su nekoliko video spotova, gostovali u televizijskim muzičkim emisijama, nastupaju humanitarno i na raznim kulturnim dešavanjima.

Ulaz na koncert je slobodan

U toku

IZLOŽBA RADOVA MIŠA FILIPOVCA

Kulturni centar Zrenjanina do 3. septembra

Iložba likovnog umetnika Miša Filipovca pod nazivom HIGHLIGHTS SECTION otvorena je u Kulturnom centru Zrenjanina u okviru programa vizuelnih umetnosti, do 3. septembra. Izložba sadrži 20 radova, slika i crteža na papiru i platnu, nastalih u periodu od 2020-2023. Reč je o likovnoj celini i projektu „Glasovi u kući“ nastalom u poslednjem opusu stvaranja Miša Filipovca koji nas vodi kroz intrigantan svet jelena istražujući njihovo prirodno stanište, ali i imaginaciju hibridnog konteksta. Navodi se da ovu seriju radova treba posmatrati kao priču o čoveku, ispričanu ali nedorečenu. Celina se može posmatrati putem više ravni koja pomoću likovnosti govori o prirodnom i urbanom okruženju, ekologiji u kontekstu ljudskih narativa, opštih polemika i dramaturških zapleta…

Više na: www.kczr.org

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.