Promocija knjige Čedomira Milićeva pod nazivom „Putovanje ka zdravijem telu, naučni pristup ishrani i mršavljenju“,  održana je  21. avgusta  u Baroknoj sali Gradske kuće.

Gošće su na promociji govorile svoje utiske o knjizi „Putovanje ka zdravijem telu, naučni pristup ishrani i mršavljenju“, kao i o autoru Čedomiru Milićevu.

„Inspiraciju za stvaranje ozbiljnog književnog dela autor pronalazi u dubini svoje duše, u iskonskoj potrebi da se savlada teška i okrutna bolest, čije ime izaziva strah i čije ime je, gotovo, sinonim za smrt. Potreba da svoje iskustvo i svoje ogromno stečeno znanje o zdravlju, o dobrim i lošm navikama, o složenim putevima ka kvalitetnijem načinu života, prenese na sve zainteresovane, kao podsticaj i kao smernica, je glavni motiv ovog dela.

Najveća pobeda koju čovek može da ostvari je pobeda nad samim sobom: pobeda sopstvenog straha, koji parališe, jačanje volje, usvajanje novih znanja, usvajanje novih navika, istrajnost.

Da je ovo delo pisao lekar, oslanjao bi se samo na naučne podatke, bilo bi suvoparno i beživotno.

Da je ovo delo pisao neko sa iskustvom, ali bez bazičnih znanja iz medicine i biologije, možda bi delovalo laički.

Ovde imamo spoj sopstvenog, uspešno savladanog životnog problema, usvojenog znanja i ozbiljnog istraživačkog rada na temu očuvanja zdravlja, na temu stila života, na temu veštine ishrane i življenja u duhu zdravlja.

Pisac stvara sopstvenu filozofiju o lakoći življenja, kad se pomiriš sam sa sobom, kad shvatiš da prepreke postoje da se preskaču i da nas ojačaju.

Tema današnjice: gojaznost sa svim rizicima koje nosi, psihološko i fizičko opterećenje, poremećaj metabolizma, prateće i preteće bolesti, ima rešenje. Oslanjajući se na, visokostručnu literaturu američkog endokrinološkog udruženja, autor nas, sistematično vodi kroz suštinu problema, na zanimljiv i pristupačan način i postepeno nam otvara vrata rešenja.

Na jasan i konkretan način, poglavlje po poglavlje, rasvetljavaju se uzroci nastanka gojaznosti: sedalni način života i fizička neaktivnost, akumulacija stresa i psihološko prejedanje, kao i poremećaj metaboličkih procesa u ćelijama, organima i celom organizmu.

Kao posledica nakupljanja viška kilograma u organizmu, razvijaju se mnoge bolesti, krvnih sudova, srca, endokrinih žlezda, kao i lokomotornog apatara. Opterećeno je srce, pluća, zglobovi i mišići, razvijaju se različite forme šećerne bolesti. Estetski momenat nije zanemarljiv. Nastaju i psihološke tegobe. Te činjenice bi mogle izavati depresiju i druge vrste loših raspoloženja.

Ovde se nude rešenja: podsticaj, ohrabrenja, konkretni zadaci za usvajanje zdravih navika u životu.

Ono što je posebno osvežavajuće u ovoj zanimljivoj knjizi su praktični i primenljivi recepti koji konkretizuju svu teoriju o zdravoj ishrani i pored ohrabrujućih sugestija o uvođenju zdravih životnih navika, istinski pomažu da se krene putem zdravog načina života i pravilne, izbalansirane ishrane, kojom se rešava problem gojaznosti, postiže ravnoteža u organizmu, poboljšava opšte stanje organizma, podiže energetski nivo, jača volja i ostvaruje stanje zadovoljstva, fizičke i psihičke stabilnosti.

Čedomir Milićev je altruista, koji svoje itelektualne, emotivne i ljudske vrednosti i spoznaje želi da podeli sa radoznalim, savesnim, ali i očajnim čitaocima, ljudima koji traže objektivne činjenice, praktične savete, detaljna uputstva, motiv da odole izazovima i ostanu na putu ka ozdravljenju, ili na putu zdravog života“ rekla je Svjetlana Ždrale, doktor medicine.

„Zahvalila bih se Čedomiru na pozivu, drago mi je što sam deo ove prve promocije njegove prve knjige. Poznato mi je da planira jednu mini turneju, u okviru koje će promovisati svoje knjige po Zrenjaninu, Novom Sadu, Sečnju, Žitištu… Trudiću se da sve to ispratim i da budem deo toga, jer zaista verujem u ono što radi, a teme o kojima piše su mi vrlo interesantne i korisne.

Čedomira sam upoznala pre nešto više od šest meseci, kada je pripremao prvi tiraž svoje knjige. Sećam se jednog našeg jutarnjeg razgovora, kada je na moje pitanje: „Šta radiš?“ odgovorio: „Vežbam, radim jutarnje vežbe, tako započinjem dan.“ Tom svojom rečenicom definitivno je privukao moju pažnju. Tada sam sebi rekla: „Želim i ja u šezdesetim godinama da radim jutarnje vežbe. I kada me neko bude pitao kako sam, pričaću kao Čedomir, o vežbama koje sam uradila toga dana, a ne o lekovima za pritisak koje moram da popijem i o tome šta me trenutno boli“, rekla je Marija Erdeljan, izdavač.

„Ja sam doktor medicine i zaposlena sam u Domu zdravlja Zrenjanin. Velika mi je čast što sam danas sa vama na promociji knjige Putovanje ka zdravom telu: Naučni pristup o ishrani i mršavljenju autora Čedomira Milićeva. Takođe, htela bih da mu se zahvalim na pozivu i ukazanom poverenju.

Čedomir Milićev je moj pacijent, a ja njegov izabrani lekar. Kod Čedomira Milićeva smo na osnovu dijagnostičkih procedura i skrining testa dijagnostikovali oboljenje – karcinom debelog creva 2011. godine. Iste godine je i operisan u Zrenjaninskoj bolnici. Nakon izlaska iz bolnice, izgubio je dosta na kilaži, osećao se mršavo i iznemoglo, ali Čedomir Milićev nije odustao od života. Nastavio je da se bori, da se posveti zdravlju i zdravom načinu života, ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Dugo je sakupljao podatke za svoju knjigu, koja je od velike koristi kako za pacijente koji su oboleli od raka, jer predstavlja vetar u leđa i podstrek da se bore i nastave sa životom, tako i za sve ostale ljude koji žele da unaprede svoje zdravlje. Ova knjiga sadrži mnoštvo korisnih saveta i predstavlja pravi put ka prevenciji bolesti, jer je prevencija na prvom mestu“, rekla je Jelena Banč, doctor medicine.

„Zahvaljujem se Čedomiru Milićevu na beskrajnom poverenju da upravo ja budem lektor njegove prve knjige, „Putovanje ka zdravijem telu, nauční pristup ishrani i mršavljenju“.

Kao što u knjizi Čedomir kaže: „Blagostanje, ideja blagostanja je važna, jer se odnosi na opšte zdravlje zadovoljstvo pojedinca. Imati ideju o blagostanju znači biti svestan svih aspekata života koji utiču na zdravlje i sreću, uključujući fizičko i mentalno zdravlje, finansijsku stabilnost, društveni život i obrazovanje.

U današnje vreme medicina je najrazvijenija, posebno po metodama dijagnostike ipak ima više nego kad hroničnih bolesnika. Nažalost, susrećemo se sa izuzetno opterećenim zdravstvenim sistemom,  nama su lekari izetno preopterećeni u radu, opeterećeni birokratijom, te s toga često nisu u mogućnosti u potpunosti se posvečenju pacijentu. Toliko se povećao spisak dijagnoza, tako da je svako stanje organizma, pa gojaznost prakitno proglašeno za bolest.

Današnji čovek nema pojma kakvo je biće. Učen je da je roden sa greškom, a ustvari čovek je zuzetno moćno biće što  upravo ukazuje i knjiga Čedomira Milićeva.

Ova knjiga može poslužiti kao odličan vodič kako za stručna lica, tako i za svakog onog ko želi preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zdravije svoje porodice, države i na kraju krajeva, za zdravlje ove divne planete koja nam je dom“, rekla je Tanja Mijajev, lektor.

Profesor Živoslav Adamović i Siniša Garčev, trener ninđucua nisu mogli da dođu na promociju knjige, ali su poslali poruku obraćanja skupu.

„Ovakvu knjigu može da napiše veliki znalac, humanista i dobar čovek. On voli ljude i zato je napisao ovakvu značajnu knjigu, on nama šalje buket cveća da nam ulepša i produži život i sreću. Knjigu treba obavezno pročitati. Ja, njegov bivši profesor, sam ponosan, što je Čedomir kao akademski građanin nastavio da se bavi istrazivačkim radom za dobrovit svakog čoveka. Privilegija je imati takvog čoveka za prijatelja. Neka ga Bog čuva i dugovečan nam bio“, rekao je akademik Živoslav Adamović.

„Svi znamo koliko čovek može dugo da izdrži bez vazduha, koliko bez vode, a koliko bez hrane. Svakoga dana postavljam sebi pitanje, koji je prioritetni element u mom životu? Trenutno se nalazite na najlepšem delu Zrenjanina, gde se govori o zdravlju i telesnom blagostanju. Neka se ova vibracija, talas i energija prelije, raširi na čitav grad. Slaveći Oca Nebeskog i zahvaljujući Čedi Japancu, želim čelično zdravlje i dug život“, napisao je u poruci podrške Siniša Šidoši Garčev.