Zrenjanin- Prvi nastup Zrenjaninske filharmonije i njihovih gostiju na 39. “Danima piva” doneo je brojnoj publici nov vrhunski muzički i kulturni doživljaj. Tradicija je uspešno nastavljena – koncerte na velikoj festivalskoj bini na Trgu slobode Zrenjaninska filharmonija otvara još od 2015. godine, kada je prva nastupila na tada rekonstruisanom centralnom gradskom trgu. Od tada, svake godine, izuzimajući sezonu 2020. kada “Dani piva” nisu održani, za nastup filharmoničara vlada veliko interesovanje, a repertoar i forma koncerta brižljivo se odabiraju i pripremaju.

Zrenjaninska filharmonija sinoć je nastupila zajedno sa solistkinjama, istaknutim operskim umetnicama Draganom Radaković, sopran i Ljubicom Vraneš, mecosopran, kao i zrenjaninskim horovima – mešovitim horom Prepodobni Rafailo Banatski, horom Srednje muzičke škole “Josif Marinković” i Gradskim dečjim horom Kulturnog centra Zrenjanina, s kojima je izvela odabran program klasične muzike i domaćih i stranih popularnih melodija. Filharmonijom je dirigovao Mikica Jevtić, a horove je za nastup pripremala Senka Milisavljević.

Publika je, između ostalog, imala priliku da čuje poznate arije iz opera Karmen, Trubadur, Nabuko, Hofmanove priče, Kavalerija rustikana, Rusalka, opereta Orfej u podzemlju i Kneginja čardaša, kantate Karmina Burana, baleta Ohridska legenda i Labudovo jezero. Čuli su se i predivni zvuci napolitanske kancone “O sole mio”, a posebne emocije izazvalo je izvođenje srpske pesme “Sve dok je tvoga blagog oka”, Banaćanskog kola i na bis, “Ovo je Srbija”, koju su solistkinje izvele zajedno sa udruženim zrenjaninskim horovima.

Dirigent Mikica Jevtić izrazio je zadovoljstvo zbog nove prilike da nastupa pred zrenjaninskom publikom.
– Ne mogu da se setim koliko već godina ovde dirigujem, u Zrenjaninu se odavno osećam kao kod kuće i uvek je veliko zadovoljstvo ovde nastupiti. Nastupam po mnogim gradovima i fantastičnim scenama, ali je ovo jedan poseban osećaj, ovo je nešto što prerasta u ozbiljnu tradiciju, kojom Zrenjanin može da se ponosi. Sarađujemo već drugi ili treći put i sa zrenjaninskim horovima, osećaj je jako lep i mislim da je zadovoljstvo obostrano – istakao je Jevtić.

Direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar kaže da im je želja da svake godine podižu nivo nastupa i da je sada na sceni bilo dve stotine muzičara i pevača – orkestar, tri hora, dve operske dive.
– Mislim da smo Zrenjanincima priredili vrhunski spektakl, a koncert smo počeli i završili sa Karminom Buranom, kao uvertiru za sledeću godinu, kada planiramo izvođenje cele kantate i možda i svih četiri stotine ljudi na bini. Zrenjaninska filharmonija, zrenjaninski horovi, Zrenjanin kao nacionalna prestonica kulture, sve nam to daje vetar u leđa da sledeće godine opravdamo tu titulu u punom smislu reči – rekao je Bugar i najavio novi spektakl već za nedelju, 11. avgust, od 21 čas, kada će Zrenjaninska filharmonija na Trgu slobode izvesti celovečernji “Guns N Roses” simfonijski koncert, nastavljajući tradiciju koju su prethodno obeležili tribjut koncerti ABBA, Tine Tarner i grupe “Metalika”.

Sinoćnjem koncertu su prisustvovali i brojni gosti iz drugih sredina naše zemlje i regiona, kao i funkcioneri lokalne samouprave, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnici gradonačelnika Snežana Vučurević, Nenad Domjeskov, Vera Milošev, gradski većnici, odbornici Skupštine grada.

Pogledajte kompletan program Dana piva u Zrenjaninu

Izvor:Grad Zrenjanin