Danas, 15. ceptembra obeležava se državni praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Na Dan zastave u Srbiji i Srpskoj ističu se zastave odgovarajućeg oblika na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

Tako je i u našem gradu, velika državna zastava istaknuta je na balkonu Gradske kuće, a zastavama su ukrašeni i stubovi javne rasvete u gradu, kao i kružne raskrsnice ..

Takođe, više stotina zastava postavljeno je i na svim ulazima u grad, duž magistrale, kao i na lokacijama u samom gradu i elekstronskim bilbordima. Zastave se vijore i na objektima javnih preduzeća, ustanova kulture, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, na Studentskom i Domu učenika, ali i na sve 22 seoske mesne zajednice i škole.

Dekorativna rasveta pešačkog, Malog mosta i Vodotornja povodom praznika od sinoć su u bojama srpske zastave.

Gradonačelnik Simo Salapura čestitao je praznik i pozvao sugrađane da svojim ličnim primerom daju doprinos u obeležavanju ovog praznika.

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi put je proslavljen 2020. godine, 15. septembra, na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918. godine, a na osnovu odluke vlada Republike Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

 

Inače, cilj uspostavljanja praznika jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Republici Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Izvor:Grad Zrenjanin