Zavod za javno zdravlje Zrenjanin obeležava 100 godina postojanja, tim povodom ovu zdravstvenu ustanovu danas je posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Povod današnje posete je 100 godina postojanja zdravstvene ustanove koja je značajna za zdravlje naših građana, kao velike investicije koje se tiču unapređenja rada Zavoda za javno zdravlje u našoj zemlji i u gradu Zrenjaninu. Ukupna suma novca za opremu koja je već dopremljena ili će biti dopremljena najduže u narednih šest meseci je blizu 60 miliona dinara što će dodatno unaprediti rad ove ustanove. Jedna od donacija grada Zrenjanina je stanica za automatski monitoring kvaliteta vazduha i ono što najavljujemo kao najveću investiciju to je u stvari rezultat prekograničnog projekta između naše države i Rumunije, a u pitanju je mobilna, dakle pokretna stanica za merenje kvaliteta vazduha“, rekao je gradonačelnik Salapura.

„Možda najbolja vest je izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, a to je da kvalitet vazduha u Zrenjaninu iz treće kategorije u 2023. godini prebačen u prvi stepen – prvu kategoriju dakle za najkvalitetniji“, istakao je gradonačelnik.

Kategorije kvaliteta vazduha 2023. godine po stanicama

U tabeli je prikazana ocena kvaliteta vazduha za 2023. godinu, srednje godišnje koncentracije ЅO2, NO2, PM10, PM2.5, benzena, SO i Oz, broj dana sa prekoračenjem dnevnih GV (sivom bojom je označen parametar koji nije predviđen programom kvaliteta vazduha, a prazna ćelija predstavlja parametar koji nema potreban broj validnih merenja).

POLOŽAJ MERNIH MESTA U ZRENJANINU

 

Dr Predrag Rudan, V.D. direktora Zavoda za javno zdravlje zahvalio se gradonačelniku na poseti i na donaciji ovoj zrenjaninskoj zdravstvenoj ustanovi.

„Hvala na vrednoj donaciji našoj ustanovi. Mi ćemo sa poluautomatskih metoda preći na automatsku metodu, što znači da nećemo čekati rezultate 15 dana, već  ćemo ih imati u realnom vremenu. Sada nam predstoji akreditovanje metoda, nakon čega ćemo pustiti u rad našu novu automatsku stanicu. Važno je da istaknem da u gradu već postoje dve automatske stanice koje su instalirane od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i nalaze se na magistrali i u dvorištu OŠ Petar Petrović Njegoš“, rekao je Predrag Rudan.

Direktor Zavoda za javno zdravlje govorio je i o izazovima sa kojima se susretala ova medicinska ustanova.

„Ono što je zajedničko za ovih 100 godina postojanja ove ustanove jeste da je uvek bila u službi građana našeg okruga. Menjale su se potrebe,  okolnosti i uslovi, ali je Zavod opstajao sve ove godine. Zavod nabavlja još jedan aparat nakon čega će zrenjaninski zavod biti u prvih pet najbolje opremljenih institucija ovoga tipa u zemlji“, rekao je Rudan.

Pogledajte na sajtu grada rezultate merenje kvaliteta vazduha po mesecima OVDE

Pogledajte rezultate merenja kvaliteta vazduha na šest mernih mesta u gradu tokom 2023. godine: