Zrenjanin- Nacionalni Dan pešačenja pod sloganom „Korak bliže zdravlju“ obeležen je juče i u našem gradu, osmi put, u organizaciji Planinarskog kluba Zrenjanin i uz podršku Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada Zrenjanina i Saveza za školski sport.

 

 

Učesnici manifestacije i ove godine okupili su se na Trgu Zorana Đinđića, a među njima bio je i gradonačelnik Simo Salapura koji je i ličnim primerom još jednom ukazao na značaj zdravih navika, fizičke aktivnosti i boravka u prirodi.

 

Kako je i planirano sa tog mesta krenuli su u šetnju Stazom devet mostova, dugom osam kiliometara, pored Begeja ispod devet zrenjaninskih mostova.

 

 

Danu pešačenja i ove godine odazvao se veliki broj učesnika različitih godina starosti i fizičke spremnosti. Među njima bile su i porodice s decom i učenici nekoliko osnovnih škola iz našeg grada koji su posebno uživali u šetnji. Odazvali su se i organizatori, kao i članovi Crvenog krsta i drugih organizacija.

 

 

“Dan pešačenja u Srbiji” ustanovljen je 2017. godine, kada je, na osnovu rezultata sprovođenja trogodišnjeg programa “Pešačenje i planinarenje“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Upravni odbor Planinarskog saveza Srbije usvojio odluku da se u program za 2017. godinu uvrsti zajednička akcija “Dan pešačenja u Srbiji“.

 

 

Takođe, “Dan pešačenja” je i deo “Evropske nedelje mobilnosti”, tokom koje se širom kontinenta organizuje niz akcija u oblasti sporta i rekreacije.

Izvor: Grad Zrenjanin