Osma po redu manifestacija “Bosanski Lonac” održana je u Krajišniku uz prisustvo velikog broja meštana i gostiju.

Centralni deo manifestacije je takmičenje u spremanju tradicionalnog jela od kupusa, a pored toga su se održavale i tradicionalne igre: skakanje u džakovima i bacanje kupusa sa ramena.

U skakanju u džakovima takmičila su se deca iz osnovne škole, od devojčica  najbolja je bila Kovač Teodora, a od dečaka Manuel Petrović.

U bacanju kupusa sa ramena, ne koristi se pravi kupus već oslikana teža lopta. Ekipe su se potrudile i 3. mesto osvojio je Čestereg, 2. mesto Bašaid i ubedljivo 1. mesto osvojio je  Banatski Despotovac.

U kulinarskom takmičenju učestvovalo je 10 ekipa, od kojih po prvi put bila i jedna rumunska ekipa.

Za ocenjivanje najboljeg jela zadužena je bila sudijska ekipa u sastavu Greguš Jožef, Tanja Lončarski i Zoltan Budai. Iako su sve ekipe zaslužile pohvale i sudije su istakle da su nijanse odlučile. Treće mesto pripalo je ekipi iz Banatskog Despotovca, drugo mesto ekipi iz Česterega i prvo mesto osvojila je ekipa iz Boke.

Asocijacija žena iz Krajišnika još jednom je pokazala koliko vredi zajedništvo i dobar domaćinski duh u organizaciji manifestacije, uz dobru muziku i dobar zalogaj i zašto im se svi svake godine rado odazovu.

Tekst: M.R.