U „Evropskoj nedelji mobilnosti“, koja se održava od 16. do 22. septembra i ima za cilj da podstakne promene u ponašanju u korist pešačenja, vožnje bicikla i korišćenja javnog prevoza, današnja sednica Zelenog saveta grada Zrenjanina održana je na novom vidikovcu u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“.

Članovi Saveta su do vidikovca došli biciklima kako bi i ličnim primerom dali svoj doprinos, a kako je rekao gradonačelnik Simo Salapura na Carsku baru došli na poziv člana Saveta, direktorke ustanove Rezervati prirode Jasne Jovanov

– Danas smo ovde održali četvrtu sednicu Zelenog saveta u okviru Evropske nedelje mobilnosti i promovisali značaj Carske bare i svega onoga što posetiocima može da ponudi. Hteli smo i svojim primerom da pokažemo da podržavamo „Evropsku nedelju mobilnosti“ vožnjom bicikala, ali osim bicikala posetiocima Carske bare dostupni su i vožnja kanuima, pešačke ture, kao i nekoliko vidikovaca – rekao je gradonačelnik.

Naveo je i podatak da je u protekle dve godine ovde uloženo mnogo sredstava i da je reč o ozbiljnoj investiciji i rekao da je u protekle dve godine za čak pet puta povećan broj posetilaca.

– Ove godine je više od 15.000 ljudi posetilo našu Carsku Baru, a sledeće godine imaćemo još novih programa i to će svakako doprineti povećanju broja posetilaca – ocenio je.

 

Govoreći o sednici Zelenog saveta, rekao je da je razgovarano o kvalitetu vazduha na teritoriji grada Zrenjanina ponovivši da je Agencija za zaštitu životne sredine za 2023. godinu vazduh na teritoriji grada Zrenjanina svrstala iz treće najlošije u prvu kategoriju, odnosno najbolju. – Razgovarali smo danas i o ulaganjima u naš Zavod za javno zdravlje, o 60 miliona dinara za unapređenje kvaliteta vazduha u našem gradu, odnosno za merenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada, a diskutovali smo i o aktuelnim projektima, o zelenoj infrastrukturi, počev od sanacije i remedijacije naše gradske deponije, čišćenja i zatvaranja nesanitarne deponije pored magistralnog puta za Beograd, odnosno pored kompanije „Linglong“, kao i o ozelenjavanju Šećeranskog parka, o rekonstrukciji u koju će u biti uloženo preko dvadeset miliona i o drugim temama koje se tiču ekologije u našem gradu – rekao je još gradonačelnik Salapura.

Zahvalio se svim članovima Saveta na doprinosu i što su svi zajedno bili u prilici da posete lepo mesto i divnu prirodu, ali i da pozovu sugrađane, komšije i goste da dođu na Carsku baru i uživaju sa svojim porodicama.

Direktorka ustanove „Rezervati prirode“ Jasna Jovanov kazala je novinarima da novi vidikovac „gleda“ na prvi stepen zaštite i da je napravljen pre nekoliko meseci, a da je sada i zvanično otvoren.

– Izgrađen je iz subvencija, odnosno iz novca Ministarstva bez portfelja i Grada Zrenjanina koji je prepoznao našu ideju i inicijativu da se Carska Bara iz ugla posetioca vidi i sa druge strane. Ono što posetioci mogu da vide kada dođu u Carsku Baru jeste staza zdravlja, a mogu uživati i u vožnji brodićem Starim Begejom do okna Carske Bare, ali i ovu Perlesku baru koju niko do sada, a ko je neiskusan i nije ljubitelj fotografije, nije video. Zato smo i hteli da ovaj deo Carske Bare otvorimo za posetioce kako bi kroz aktivan odmor, odnosno vožnju biciklima mogli da dođu ovde, uživaju i posmatraju ptice – rekao je Jovanov.

 

U narednom periodu, poručila je, biće još ulaganja u ovo zaštićeno područje, u Perlesku baru tako što će kanal koji je napaja vodom izmuljiti.

– U planu je i da ovde dovedemo bivole koji će trsku malo suzbiti da bi se proširilo vodeno okno i da bi se biljke mogle razvijati, a ptice močvarice vratile, odnosno da bi bile vidljivije i imale više mesta za gnežđenje – rekla je Jovanov.

Kada je reč o ulaganjima u Carsku Baru ona su iz godine u godinu sve veća, sa različitih nivoa vlasti i do sada je uženo više od 30 miliona dinara.

– Možemo se pohvaliti i da Grad Zrenjanin prepoznaje našu inicijativu i naše ideje, tako da nam svake godine pomaže da Carsku Baru unapredimo, naime, jedne godine smo nabavili bicikle i kanue, zatim opremu za čuvarsku službu, dron, dvoglede, durbina, fotoaparate, ali isto tako, nabavili smo novi vozni park kako bismo mogli da obilazimo ovo zaštićeno područje i da ga sačuvamo od ribokrađe, lovokrađe, ali i nekih posetilaca čija je namera da seku drva i naruše prirodu – rekla je Jovanov.

 

Inače, Evropska nedelja mobilnosti ove godine se održava pod istim sloganom “Krećimo se kvalitetnije” i fokusira se na temu Javne površine i prostori.

Izvor: Grad Zrenjanin