Zrenjanin- Kineska kompanija „Linglong International Europe” danas je u Zrenjaninu pokrenula serijsku proizvodnju pneumatika.

Svečanoj ceremoniji, pokretanja serijske proizvodnje kineske fabrike Linglong, danas su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Linglong Tire Feng Vang, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka privrede Adriana Mesarović, ministarka životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa sardnicima.

Generalni direktor Linglong Tire Feng Vang predstavio je razvoj i rad kompanije.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming obratio se prisutnim zvanicama.

Gradnja kineske fabrike Linglong počela je 30. marta 2019. godine. Proizvodiće 13 miliona guma godišnje. Fabrika se prostire na površini od 370.000 kvadratnih metara, a rad je započela prošle godine.

Pogledajte video prilog sa svečanog pokretanja serijske proizvodnje Linglonga OVDE

Vrednost investicije veća je od milijardu dolara

„Fabrika Linglonga u Zrenjaninu do sada je najveće ulaganje u Srbiji. To je investicija vredna milijardu dolara. Njihov izvoz će biti ove godine 200 miliona evra, a sledeće 500 miliona evra i dalje će rasti“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će to doprineti velikom uvećanju budžeta grada Zrenjanina i razvoju Banata.

PRVA FAZA  RADA FABRIKE LINGLONG

„Ovo je tek prva faza i tek će da grade i za tri do pet godina biće među prve tri kompanije po izvozu iz Srbije. U prvoj fazi je zaposleno 1.235 radnika iz Srednjobanatskog okruga“, rekao je predsednik i dodao da će biti zaposleno još 600 radnika.

IZVOZ LINGLONGA

Kineska fabrika u Zrenjaninu Linglong će ove godine imati izvoz vredan 200 miliona evra, a sledeće 500 miliona evra.

„Ova kompanija će za godinu dana izvoziti 500 miliona evra iz Srbije. Biće jedan od najvećih izvoznika, beskrajno sam ponosan na taj rezultat“, rekao je predsednik i zahvalio se svima  koji su se borili za projekat Linglong.

NOVA ULAGANJA U KOMPANIJU

Predsednik Srbije rekao je da će uslediti druga faza u kojoj će biti dodatna ulaganja.

RAZVOJ ZRENJANINA I BANATA

Predsednik Srbije je istakao je da pored rada ove kineske kompanije u našem gradu da će se raditi i pruga od Pančeva preko Zrenjanina, kao i da će Zrenjanin dobiti i autoput, što će biti još jedan od benefita za razvoj Banata.