Zrenjanin- Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, Odeljenje neurologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin, danas, 26. oktobra 2024. godine je realizovalo akciju promocije zdravlja, u tržnom centru BIG u Zrenjaninu sa ciljem podizanja svesti o prevenciji moždanog udara.

Svi zainteresovani imali su priliku da na štandu izmere krvni pritisak i šećer u krvi, kao i da dobiju savet od strane lekara specijalista neurologa i medicinskih sestara i tehničara.

„Broj obolelih od moždanog udara je duplo manji ove godine u odnosu na prethodnu godinu. U našoj jedinici za moždani udar ove godine, u odnosu na prethodnu godinu, dato je duplo više trombolitičke terapije tako da su to dobri pokazatelji. Uočeno je duže bolničko lečenje, ali je smanjen letalitet što je zaista veoma važno. Naši pacijenti samim tim imaju manje posledice, koje su nekad i fatalne,  i koje dovode do invaliditeta i slabosti u hodanju i u funkcionisanju tokom svakodnevnog  života. Primarna prevencija je najvažnija, redovno kontrolisanje krvnog pritiska, šećera u krvi, masnoće u krvi, kao i smanjenje stresa na minimum. Veoma je bitan redovan ritam spavanja i budnosti. Važno je da se ne zloupotrebljavaju štetne supstance, na primer heroin i  kokain. One su isto direktno vezane za moždani udar.  Heroin je vezan za hemoragijski moždani  udar, dok je kokain za ishemijski moždani udar. Sekundarna prevencija nam je isto veoma važna, znači kada se već desio moždani udar, da ne dođe do ponovnog moždanog udara. Moramo da utičemo na sve one faktore rizika koji su doveli do ove bolesti,  najviše se misli na redovnu upotrebu lekova i pogotovo na redovne kardiološke kontrole i adekvatno lečenje. Redovne kontrole kardiologa i neurologa pripadaju sekundarnoj  prevenciji, a tercijalna prevencija bi bila recimo kada je već došlo do utvrđenih faktora rizika vezano za karotidnu bolest,  kada su pacijenti operisani i sve one intervencije koje su sprovedene. Nešto što je novo u proteklih nekoliko godina u našoj zemlji,  to je da se radi kadmehanička prometomija, u našem gradu ne, ali u Novom Sadu i u Beogradu da. To je ne invazivna metoda, pacijentu se žicom ulazi kroz butnu arteriju do arterije mozga i sam tromb se bukvalno usisava i pacijenti su kasnije oporavljeni 100% bez ikakvih posledica“, rekla je dr Danijela Andrić, specijalista neurologije subspecijalista kliničke neurofiziologije sa epileptologijom.

Specifično je da muškarci češće obolevaju od akutnog moždanog udara, a da je stepen preživljavanja kod žena mnogo veći u odnosu na muškarce za isto životno doba.