Zrenjanin – U izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanina otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije iz Beograda, koja nosi naziv „Od Antverpena do Seula – Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na letnjim olimpijskim igrama (1920-1988)“.

Izložbu je otvorio direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, autora izložbe Dragana Teodosića i Marka Radovanovića.

Izložba „Od Antverpena do Seula – Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na letnjim olimpijskim igrama (1920-1988)“ bila je postavljena u kulturnom centru Srbije u Parizu za vreme održavanja letnjih olimpijskih igara ove godine.

Izložba je stigla u Zrenjanin nakon predstavljanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara i potom u Beogradu, a kako je istakao u svom obraćanju gradonačelnik Salapura, stigla je na pravo mesto – u Evropski grad sporta, koji je dao važan doprinos razvoju olimpijskog pokreta u našoj zemlji.
– Nešto što u ovoj tematskoj izložbi nije pomenuto, a što moramo da istaknemo, jeste uloga našeg sugrađanina dr Ferenca Kemenja u osnivanju modernog olimpijskog pokreta, zajedno s Pjerom de Kubertenom. Što se Zrenjaninaca tiče, jako je bitna i činjenica da od 1956. godine, od Melburna, do danas, Zrenjanin ima predstavnike na svakim olimpijskim igrama. Ukupno ih je bilo oko 70, što sportista, što sudija i sportskih radnika, a u naš grad stiglo je 25 medalja“, rekao je gradonačelnik.

Neizostavni deo svakog razgovora o sportu čine i priče o sportskoj infrastrukturi, sportskim radnicima, o tome koliko je nekada bilo entuzijazma, volje i jake želje da se dosegnu sportske visine i postigu vrhunski rezultati.
– Nažalost, kada to danas prenesemo i kroz bolje uslove i kroz veće finansiranje, ne vidimo taj žar koji je imao, na primer, jedan Momir Rnić, koji je ovde prisutan i koji predstavlja pravi primer kako se doživljava sport i kroz njega na pozitivan način utiče na mlađe generacije – istakao je gradonačelnik.

Posebne pozdrave i želje za dobrim zdravljem gradonačelnik je uputio legendarnom rvaču iz Zrenjanina Branislavu Simiću, predstavljenom na izložbi na više fotografija, osvajaču dve olimpijske medalje i nosiocu državne zastave na otvaranju Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, koji će uskoro proslaviti 90. rođendan.

Koncipirana kroz arhivske dokumente i fotografije, izložba je, kako je naveo jedan od autora, Dragan Teodosić, nastala na osnovu bogatog i raznovrsnog arhivskog materijala koji se čuva u Arhivu Jugoslavije, prevashodno fonda Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, kao i fototeke „Tanjuga“, odakle su preuzete brojne fotografije.
– Izložba ima za cilj da pokaže raznovrsnost i bogatstvo arhivske građe koja je najbolje svedočanstvo o učešću sportista na Olimpijskim igrama – kazao je Teodosić.

Izložba “Od Antverpena do Seula – Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama (1920-1988)” u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu biće dostupna za posetioce do 15. oktobra.