Zrenjanin- Poljoprivredna škola u Zrenjaninu dobila je savremen traktor, nabavljen na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i uz učešće Grada Zrenjanina. Tim povodom, školu su danas posetili pomoćnik pokrajinskog sekretara Nemanja Ivanović i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, sa saradnicima, pomoćnicom gradonačelnika Snežanom Vučurević i članom Gradskog veća Marinelom Mendreom.

Vrednost traktora marke “ZOOMLION” iznosi 6 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo učestvovao sa 4 miliona, a Grad Zrenjanin sa 2 miliona dinara.

Traktor će mahom koristiti učenici koji se u ovoj školi obrazuju na smerovima poljoprivredni tehničar i rukovalac poljoprivrednom tehnikom, ali će se s njegovim radom upoznati i proći obuku i učenici sa drugih smerova. Direktor Poljoprivredne škole, Vladimir Popov ističe da traktor ovakve snage i performansi škola do sada nije imala i da će moći mnogo bolje da obrađuju površine koje imaju, a obuhvataju od 80 do 100 hektara.

– Traktor poseduje i navigaciju i autopilota, pa će naši učenici imati priliku da se upoznaju s tim tehnološkim inovacijama i načinom rada, što je u skladu s novim planovima i programima u nastavi za poljoprivredne proizvođače i za poljoprivredne tehničare mehanizacije. Zahvaljujem se na tome pokrajinskom sekretarijatu i Gradu Zrenjaninu, i što godinama pomažu rad Poljoprivredne škole – kazao je Popov.

Direktor Popov izneo je podatke da je pretprošle godine školu pohađalo 390 učenika, prošle godine 410, a ove školske godine upisano ih je 440, što je najbolji pokazatelj rada svih njegovih kolega profesora i ustanove, u celini.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je cilj Grada Zrenjanina i da se razvijaju učeničke zadruge u školama, te je, uz podršku za nabavku ovog traktora, potpisan i protokol o saradnji na osnovu kog će se, u okviru školske zadruge, pokrenuti i mini-pivara.

– Nabavka traktora ukazala se kao potreba Poljoprivredne škole, što smo i realizovali u saradnji sa resornim pokrajinskim sekretarijatom. Na taj način, učenici će moći da obavljaju sve što je predviđeno u praktičnoj nastavi. Što se tiče mini-pivare, želja nam je da razvijemo učeničku zadrugu i u tom smeru i da već tokom narednih „Dana piva“ imamo pivo proizvedeno u Poljoprivrednoj školi. Grad Zrenjanin donirao je sredstva za nabavku opreme i vrednost tog projekta veća je od 10 miliona dinara – istakao je zamenik Santovac.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kaže da je ove godine na konkursu sekretarijata apliciralo 12 nastavno-naučnih institucija iz oblasti poljoprivrede i za tu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od 32 miliona dinara.

– Poljoprivredna škola u Zrenjaninu je do sada, od 2016. godine, kroz razne vidove pomoći i konkurse, od sekretarijata dobila oko 15 miliona dinara. Tendencija je da se ulaže u obrazovanje mladih kadrova, a ovakve škole obrazuju učenike za zanimanja koja su nam potrebna u poljoprivredi. Pokrajinski sekretarijat će i u narednom periodu izdvajati značajna sredstva za opremanje, kako bi učenici mogli da obavljaju praksu na modernim mašinama, s obzirom da je primećeno da škole poseduju prilično zastarelu mehanizaciju – istakao je on.

 

 

 

 

 

 

 

Gosti su obišli i ogledno imanje u dvorištu Poljoprivredne škole, gde su učenici, zajedno sa profesorima, u okviru praktične nastave, formirali bio-baštu s različitim vrstama aromatičnog i začinskog bilja, a u plastenicima se bave proizvodnjom povrća i cveća.

 

Poljoprivredna škola školuje učenike u četvorogodišnjim obrazovnim profilima tehničar hortikulture, poljoprivredni i veterinarski tehničar i u trogodišnjim profilima rukovalac poljoprivredne tehnike i cvećar-vrtlar. U ovogodišnjem upisnom ciklusu popunjeno je više od 90 odsto slobodnih mesta. Škola je interesantna đacima zbog ukupnog razvoja poljoprivrede, perspektive za posao, ali i mogućnosti zasnivanja proizvodnje na sopstvenom gazdinstvu.

Izvor: Grad Zrenjanin