Na evidenciji filijale Zrenjanin, na području Srednjobanatskog okruga, nalazi se 427 lica sa statusom OSI, od toga u Gradu Zrenjaninu na evidenciji je 289 lica. Posmatrano po stepenu stručne spreme, u okrugu, na evidenciji je 131 lica bez kvalifikacije, sa III stepenom stručne spreme 118, sa četvorogodišnjim srednjim školama ( IV sss) je 87 lica, 28 sa VI (VI/1 i VI/2 sss), i 7 OSI sa VII sss.

Od 289 lica sa statusom OSI u Zrenjaninu, 121 je žena, po stručnoj spremi najbrojnija su lica sa završenom srednjom školom – 80 sa III stepenom stručne spreme, a 58 sa IV sss, zatim nekvalifikovani – 80 lica, sa VI sss 23, dok je sa fakultetskom diplomom ( VII sss) na evidenciji 5 lica.
Na radnim mestima krojača, pomoćnih radnika u proizvodnji, pomoćnog kuvara, kurira, administrativnih radnika, knjigovođa, gerontodomaćica, i dr. je posredovano u zapošljavanju OSI.

OSI se uključuju u aktivne mere zapošljavanja čiji cilj je podsticaj i podrška zapošljavanju OSI. Jedna od aktivnih mera za nezaposlene OSI je program samozapošljavanja – 2 lica sa statusom OSI pokrenulo je privatan biznis. Kao mera pozitivne diskriminacije, ovaj program podrazumeva veći iznos subvencije za započinjanje biznisa u poređenju sa iznosom za ostale nezaposlene, te je subvencija za OSI iznosila 330.000 dinara. OSI zaposleni kroz ostale aktivne mere: 12 lica kroz program subvencija zarade za OSI bez radnog iskustva; preko programa novo zapošljavanje za teže zapošljive kategorije – 8 lica; u program radna aktivacija uključeno je 6 lica . Obuke za tržište rada uspešno je završilo 16 lica (obuka za knjigovođe i obuka za izradu gornjih delova obuće).

U skladu sa primenom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u filijali Zrenjanin realizuje se procedura za procenu radne sposobnosti. Procedura nalaže da se uz zahtev za procenu radne sposobnosti NSZ prilaže i potrebna medicinska dokumentacija. Procena radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja je postupak kojim se utvrđuju sposobnosti i kapaciteti osobe sa invaliditetom potrebni za obavljanje konkretnih poslova samostalno ili uz službu podrške, odnosno, utvrđuju se mogućnosti zapošljavanja pod opštim ili posebnim uslovima. Ukoliko zapošljavanje ne iziskuje prilagođavanje poslova i radnog mesta reč je o zapošljavanju pod opštim uslovima, dok zapošljavanje pod posebnim uslovima podrazumeva da je neophodno da poslodavac izvrši prilagođavanje aktivnosti i procesa rada, ili prilagođavanje radnog mesta, sredstava za rad, prostora, opreme.

Po Zakonu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji OSI uveden je kvotni sistem zapošljavanja OSI i obaveza zapošljavanja OSI za sve poslodavce u čijim firmama je zaposleno preko 20 radnika. Tako preduzeća u kojima je zaposleno 20 do 49 radnika moraju da imaju jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom, dok poslodavci koji imaju 50 i više radnika obavezni su da među njima imaju i dve osobe sa invaliditetom, te na svakih sledećih 50 zaposlenih jednu oobu sa invaliditetom.