Zrenjanin- Majke sa bebama  danas su, povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja u organizaciji zrenjaninskog Doma zdravlja, šetale centrom kako bi  ukazale na značaj dojenja, a podršku su dali  Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” i Grad Zrenjanin.

Nacionalna nedelja dojenja ove godine obeležava se širom Srbije od 30. septembra do 7. oktobra, pod sloganom „Budimo bliže – podrška tokom dojenja“.

Dr Svjetlana Ždrale, pedijatar neonatolog, šef Odseka neonatologije zrenjaninskog porodilišta istakla je da su dani u kojima se obeležava Nacionalna nedelja promocija dojenja uzuzetno važna za našu populaciju i za sve mlade roditelje, majke, očeve i porodice.

„Zrenjanin tradicionalno obeležava Nacionalnu nedelju dojenja. Ovo je već peta godina kako u našem gradu upriličimo šetnju kroz grad sa mamama i bebama, tatama, njihovim porodicama i zdravstvenim radnicima koji podržavaju, podstiču i rade na unapređenju procesa dojenja. Mnogo smo srećni što ćemo ovako tmuran dan osvežiti i ulepšati i uživati sa našim mamama i bebama“  rekla je dr Svjetlana Ždrale i istakla da samo zajedničkim snagama možemo da pomognemo svakoj mami da istraje i uspe u procesu dojenja.

ZNAČAJ DOJENJA

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

O ciljevima ovogodišnje kampanje govorila je Slađana Stanić, glavna medicinska sestra polivalentne patronažne službe Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

„Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Cilj je da se ukaže na značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj i istakne značaj podrške trudnicama, babinjarama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje“, rekla je Slađana Stanić.