Zrenjanin- Vinarija porodice Dragić nastala je 1985. godine  i danas sa drugima deli svoju strast prema dobrim i kvalitetnim vinima nastalim na plodnoj banatskoj ravnici.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom magazina „Vino i Fino“ Igorom Lukovićem, posetio je vinariju „Dragić Vina“.

Domaćin posete i upravnik vinarije, Dražen Marković gostima je predstavio vinariju „Dragić vina“.

„Ovaj vinograd gde se nalazimo postoji od 1985. godine, gde je pokojna baka Zora, majka Mileta Dragića, zasadila vinograd, koji je Mile Dragić nakon njene smrti dodatno uredio i proširio. Od tada  svake godine uvodimo neke novitete, ne samo za  proizvodnju grožđa, već i za obradu  i za očuvanje vina.  Tako iz godine u godinu gledamo da idemo korak napred. Vinograd se prostire na 2,5 hektara,  najviše je zastupljena sorta  Merlo Caberne“, rekao je Dražen Marković.

Kompletnu ponudu vina vinarije „Dragić vina“ pogledajte OVDE

„Poseta gradonačelnika nam je izuzetno značajna s obzirom da u našem reonu, to jest u centralnom Banatu, imamo samo dve registrovane vinarije. Svake godine se trudimo da očuvamo i unapredimo vinograd i proizvodnju, a u tome nam mnogo pomažu i  projekti i subvencije. Tako smo na primer ove godine uradili protivgradne mreže, sledeće godine nam je cilj da uradimo navodnjavanje“, istakao je Marković.

Vinarija „Dragić vina“ učestovala je na brojnim vinskim manifestacijama i takmičenjima kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu,  na kojima je imala zapažene uspehe.

Tokom juna meseca ove godine osvajila je tri prestižne nagrade na Decanter World Wide Awards 2024, što je potvrdilo njihovu posvećenost prema vinarstvu.

Nagrađena vina bila su Belo vino Nemirac – Srebrna medalja, Belo vino Kibic – Bronzana medalja i  Roze Randes – Bronzana medalja.

Dražen Marković rekao je da se vinarija ponosi svakom osvojenom nagradom i priznanjem.

„Nagrade i priznanja su rezultat rada, truda i posvećenosti celog našeg tima. Zahvaljujemo se svim ljubiteljima vina, našim partnerima i prijateljima koji su deo ovog uspeha. Podrška koju nam pružaju nas  inspiriše da nastavimo sa stvaranjem vrhunskih vina koja osvajaju srca širom sveta“, istakao je Dražen Marković.

„Veoma dobro znam  vina današenjeg domaćina. Učestvovao sam u nekim ocenjivanjima gde su oni osvojili nagrade. Sada kada sam video kako izgleda vinograd i njihova proizvodnja, u potpunosti sam siguran  da oni moraju da budu lideri i oni koji će povući prvi celu regiju. Mi imamo naš banatski rejon, a još uvek nemamo reprezentativno udruženje, jer nemamo dovoljno registrovanih vinarija. Vinarija „Dragić vina“ radi odlično, njihovi vinogradi odlično izgledaju, i razmišljaju o tome kakve sorte bi na ovom terenu trebalo da zasade i uradili su to na dobar način. Proizvodnja izgleda kao u svakoj velikoj savremenoj modernoj vinariji. Nastavljaju da ulažu u nju i to se na kraju krajeva vidi kroz njihova vina i kroz njihove rezultate. Ja bih voleo da oni porastu još malo kvalitativno, to i rade i ide im dobro. Nadam se da će ova poseta biti inicijator pošto je neophodna podrška lokalne zajednice i vlasti da i druge vinarije nastave ovim putem. Danas sam čuo da su podigli novih dva haktara vinograda ovde u blizini i to su dobre vesti. Želimo da se Banat vrati svom vinu koje smo i zaboravili da smo imali ovde“, rekao je nakon obilaska  vinarije urednik magazina „Vino i Fino“ Igor Luković.

„Želimo da istaknemo prirodna bogatstva koja imamo. Svedoci smo da festival vina koji organizujemo zajedno sa našom turističkom organizacijom i te kako je napravio jedan iskorak, imamo veliki broj posetilaca, veliki broj izlagača… Želja nam je dakle da se povežemo sa vinarima sa naše teritorije, da vidimo na koji način možemo da trasiramo i podržimo njihov razvojni put želeći da zaštitimo  poreklo vina baš sa teritorije Banata kako bi se ona  mogla uvrstiti i u turističku ponudu našeg grada, ali i kako bi mogli svoju prozvodnju da plasiraju  i na samo tržište“, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Gradonačelnik Zrenjanina sa saradnicima i urednikom magazina „Vino i Fino“ Igorom Lukovićem, tokom posete upoznali su se sa procesom proizvodnje vina ove vinarije.

Na petom po redu Banatskom festivalu vina u Zrenjaninu, koji se održanu Gradskoj Basti, predstavila je i njihova vinarija i osvojila dve zlatne i dve bronzane medalje na ocenjivanju vina.

Više o vinariji „Dragić vina“pogledajte na njihovom sajtu OVDE