Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Elemir, kao 14. naseljeno mesto u okviru trećeg ciklusa radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Elemir je drugo po veličini naseljeno mesto na gradskoj teritoriji, te su i potrebe njegovih žitelja brojne, ali su takođe brojne i realizovane investicije i projekti, o čemu je gradonačelnik razgovarao s predstavnicima mesne zajednice. Posetio je potom prostorije šah kluba “Naftagas”, ekipnog šampiona Srbije, dečji vrtić pri OŠ “Svetozar Marković Toza” i domaćinstvo Dragana Solomuna, proizvođača pekmeza, rakije i likera.

Zajedno s gradonačelnikom u poseti Elemiru bili su i zamenik Saša Santovac, pomoćnica Vera Milošev, član Gradskog veća Marinel Mendrea, predstavnici Odeljenja za privredu Gradske uprave i javnih komunalnih preduzeća.

Gradonačelnik je istakao da se razgovaralo o mnogim temama, rezimirane su aktivnosti u prethodnom periodu i naznačene najveće potrebe mesne zajednice.

– Od kapitalnih projekata, završena je izgradnja saobraćajnice u Ulici Mladena Stojanovića, projekat javno-privatnog partnerstva vredan 30 miliona dinara. Izrazili smo određeno nezadovoljstvo zbog dinamike završetka kanalizacije, o čemu smo napravili danas neke dogovore, radi se o fazi vrednoj 21 milion dinara sa PDV i spremna je druga faza, nastavak do sliva “8”, čija je vrednost 27 miliona dinara. Obimne radove i ulaganja imamo u školskim obejktima, gde je u protekle tri godine uloženo više od 20 miliona dinara, kroz energetsku sanaciju, kroz dogradnju, kroz unapređenje sistema rada. Posle dugo godina renovira se vrtić, koji će biti osposobljen za prihvat celodnevne grupe mališana od jeseni – rekao je gradonačelnik i dodao da su ulaganja realizovana i na više manjih objekata, u sport, u rasvetu terena. Elemir je poznat i kao sportsko selo, sa ekipama koje beleže dobre rezultate i na državnom nivou. Posetio je šah-klub “Naftagas”, koji je aktuelni šampion Srbije.

– Šahisti su osvajači medalja, učesnici super-lige i očekuje ih učešće na klupskom šampionatu Evrope, na jesen u Vrnjačkoj Banji, ali u Elemiru funkcioniše sportsko društvo koje okuplja čak osam kolektiva, decu koja treniraju u solidnim sportskim uslovima i imaju mogućnosti za postizanje dobrih rezultata.

Predsednik Saveta MZ Elemir Milan Poučki ističe da je od prethodne posete gradonačelnika dosta toga urađeno, ali i da se otvoreno razgovaralo o problemima, za koje očekuje da će se otkloniti u narednom periodu.

– Generalno mogu da pohvalim saradnju i sa lokalnom samoupravom i s javnim preduzećima, koji nam uvek izlaze u susret i rešavaju problematiku koju imamo, u okviru svojih ingerencija. Najkrupnija investicija jeste nastavak i završetak izgradnje kanalizacione mreže, definisali smo i neke korake na uređenju objekata infrastrukture. Ponosan sam na akcije koje su sami građani organizovali u selu i mogu da pohvalim i udruženja građana, poljoprivrednika, pojedine neformalne organizacije i sportska udruženja. Angažovali smo se oko uređenja sportskih objekata, igrališta, parkova, tri seoska groblja, atarskih puteva – objašnjava Poučki.

Malo poljoprivredno domaćinstvo Dragana Solomuna bavi se proizvodnjom pekmeza, rakije i likera. Počeli su sa proizvodnjom za sopstvene potrebe pre četiri godine, da bi je razvili i višak proizvoda ponudili tržištu koje je kvalitetne domaće proizvode brzo prihvatilo.

– Počeli smo s proizvodnjom pekmeza od kajsija, potom i šljiva, po starim proverenim recepturama, proizvodimo i desetak vrsta likera koji su zanimljiviji tržištu i od rakije i nalaze put do nekih naših tradicionalnih kupaca. Javljaju se nam iz godine u godinu, unapred su to neke rezervisane količine za njih, učestvujemo i na noćnim bazarima na Maloj pijaci u Zrenjaninu, bili smo i u Novom Sadu. Zahvaljujemo se i Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina koja nas poziva na njihove manifestacije. Otprilike je to neka količina proizvoda koju možemo, kao malo gazdinstvo, da plasiramo u toku godine, s obzirom da nam ovo nije osnovna delatnost kojom se bavimo – kaže Solomun, uz sagledavanje mogućnosti da proizvodnju u narednom periodu podigne na viši nivo.

Izvor:Grad Zrenjanin