Zrenjanin će i ove godine, po drugi put, biti domaćin letnjeg sportskog kampa za naše mlade sunarodnike iz regiona i dijaspore, a svečano otvaranje biće upriličeno u ponedeljak, 12. avgusta. Organizator kampa je Kabinet ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, u saradnji s Gradom Zrenjaninom.

Ove godine kamp se otvara simbolično, na Međunarodni dan mladih, iako prve aktivnosti počinju dan ranije, 11. avgusta i trajaće do 17. avgusta. Očekuje se učešće oko 120 mladih iz pet zemalja regiona, koji će, tokom boravka u Zrenjaninu, imati priliku da se edukuju i usavršavaju u pet sportskih disciplina, uz pomoć stručnih trenera, ali i da se upoznaju s istorijom grada, organizovano obiđu grad i okolinu, prisustvuju programima u oblasti kulture…

U sklopu otvaranja manifestacije, biće održan i koncert “Magla benda”, u ponedeljak, 12. avgusta, u 21 čas, na platou pored “Vodotornja”, u glavnoj zrenjaninskoj ulici. Koncert je otvorenog tipa, besplatan i organizatori pozivaju Zrenjanince da uživaju u tom muzičkom delu otvaranja letnjeg sportskog kampa.

Zrenjanin je odabran za domaćina sportskog kampa, kao sredina prepoznatljiva upravo po sportu, olimpijskim i svetskim šampionima, ali i kao grad s razvijenom sportskom infrastrukturom i odgovarajućim smeštajnim kapacitetima. Osim u Zrenjaninu, različiti tematski kampovi za mlade iz dijaspore održaće se u još 21 gradu širom Srbije i celokupnu organizaciju finansira Kabinet ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, na čelu s ministrom Đorđem Milićevićem. Za tu namenu Vlada Srbije izdvojila je 120 miliona dinara. Cilj je da ovakvi događaji postanu tradicija i spona koja će povezivati decu i mlade srpskog porekla iz različitih krajeva sveta.