Šesto izdanje Lazarus Festa, pod nazivom „The 6th Underblock Ceremony“ boće održano 26. oktobara, a na njemu će nastupiti The Bloody Earth, legendarni funeral doom sastav iz Niša i pioniri takvog zvuka kod nas, beogradski Svartgren, jedan od najrespektabilnijih black metal sastava na ovim prostorima, Oathbringer, čuvari tradicionalnog heavy metal zvuka iz Kragujevca, požarevačka Mogila Deathcult za sve death metal sladokusce, Cheap Moonshine, novosadski stoner doom trio i Forgotten Scream, sastav koji pripada poslednjim predstavnicima zrenjaninske metalcore scene. Nesvakidašnjom žurkom festival će zatvoriti duo kojeg organizatori najavljuju kao tajne goste.

Festival će tradicionalno biti održan u Domu kulture u Lazarevu, nadomak Zrenjanina, u sklopu oživljavanja i vraćanja prvobitne funkcije tom objektu, uz besplatan ulaz i besplatan organizovani prevoz iz Zrenjanina.

Organizatori takođe pozivaju umetnike iz različitih sfera da prijave svoje prodajne štandove na festivalu, a publiku da dođe maskirana jer će i ovoga puta najkreativnija maska biti nagrađena. Jezovitom ambijentu prostora u kojem se održava festival po prvi put će doprineti umetnička postavka Smiljane Mirkov i Sofije Lalović.

 

„Dobrodošli u srce banatske tame, mesto autentičnog rustičnog gotika, ravničarske depresije i sivila, na nesveto tle nad kojim kruže mirisi i ostaci kužnih močvarnih isparenja iz prošlih vremena u određena doba godine i oblaci teške prašine današnjice, malu naseobinu besomučno šibanu velikim istorijskim događajima, totalitarnim ideologijama i iredentizmima svake vrste, migracijama i kolonizacijama, naselje u kojem se slojevi krvave istorije čovečanstva XIX i XX veka jasno mogu sagledati u njegovim spomenicima, ruinama i mogilama. Selo u kojem su svoje utočište pronašli naši očevi i dedovi na drugom talasu kolonizacije Vojvodine, gonjeni teškim životom posle Drugog svetskog rata, prohujalim ratnim strahotama i nenamirenim osvetama u krvi, na obećanoj zemlji koja ih rado uzima sebi, a ponekad i vraća nama, deci ovog veka, koja smo udahnuli sav taj mrak iz njihovih priča i nastojimo da mu damo smisao u potrazi za ličnim slobodama i ostvarenjima.

Dobrodošli na šesto okupljanje u najveće METAL selo u Srbiji!“- poručuju iz organizacije festivala.

Foto: Ilija Marjanović