Gradonačelnik Simo Salapura danas je sa svojim saradnicima u sklopu akcije „Da nam sela budu bliža“ posetio Botoš i najpre razgovarao sa predstavnicima te Mesne zajednice, zatim je posetio Zorana Ilijaševa, inače sekretara mesne zajednice, koji poseduje vrednu zbirku knjiga iz oblasti sporta i kome je danas gradonačelnik poklonio još jednu knjigu – “Olimpijska ogrlica“, kao i udruženje penzionera iz Botoša u rekonstruisanom Klubu penzionera.

Gradonačelnik je rekao da je taj sastanak sa predstavnicima Mesne zajednice „Botoš“ i činiocima društvenog života u tom naseljenom mestu bio veoma konstruktivan, a da se razgovaralo o onome što je urađeno i što bi trebalo da se uradi u narednom periodu.

– Kada govorimo o tome šta je urađeno, želim da istaknem da se sada nalazimo u jednom od objekata, mesnom odboru penzionera, gde je uloženo blizu osam miliona dinara u zbiru i Dom kulture. Penzioneri sada imaju poboljšane uslove za boravak i funkcionisanje, a u narednom periodu treba još dodatno da uložimo sredstva – kazao je on.

Posebno je ukazao na društveno – koristan rad i aktivizam najstarije populacije u Botošu koji su svojim radom i sredstvima Grada Zrenjanina i Pokrajine doprineli da taj objekat izgleda gotovo neprepoznatljivo.

– Imao sam priliku da vidim fotografije, kako je izgledao ranije i da je to sada mnogo lepša slika, a nadam se da će sledeće godine izgledati još lepše kada završimo dodatne prostorije. Istakao bih i dobru saradnju sa Mesnom zajednicom i kada je u pitanju organizacija seoske slave i funkcionisanje fudbalskog kluba, a imam informacije da je odlično organizovan sa više stotina učesnika. Ono što je kapitalno, a očekuje nas sledeće godine, jeste asfaltiranje ulica odnosno dela ulica za koje su izneti zahtevi, jer ne možemo sve odjednom da uradimo. Prošli put je asfaltiranja bilo 2022. godine i očekujemo uradimo projektno – tehničku dokumentaciju za ono što je navedeno kao potreba meštana – rekao je još gradonačelnik.

Najavio je da će ove godine, kada je u pitanju ekologija, biti organizovano čišćenje divlje deponije na teritoriji katastarske opštine Botoš, javna nabavka je u toku, a sredstva su zajednički obezbedili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Grad Zrenjanin.

Na današnjem sastanku bilo je razgovora i o ovdašnjoj osnovnoj školi u koju je, kako je gradonačelnik rekao, uloženo mnogo novca. Podsetio je da škola ima đačku zadrugu koja će od naredne godine kao i ostale imati novac i iz svog budžeta i Grada Zrenjanina čime će se još bolje razvijati preduzetnički duh.

 

Govoreći o komasaciji u K.O. Botoš gradonačelnik Salapura je rekao da je taj proces započet pre oko mesec dana i pozvao sve zainteresovane da se jave u kancelariju 108 u Gradskoj upravi gde svakog radnog dana od 9 do 14 časova mogu razgovarati o podnetim zahtevima.

– Do sada je izdato više od 300 zapisnika, konačno, pokrenuli smo taj proces, verujem da ćemo taj gorući problem na teritoriji ove mesne zajednice rešiti – naveo je on.

Predsednik Saveta mesne zajednice Botoš, Branislav Lazić zadovoljan je saradnjom sa lokalnom samoupravom i zahvalan Gradu i Pokrajini na pomoći jer je objekat u kome je smešten Klub penzionera bio ruiniran i da je lepo videti da stari ljudi da imaju svoj kutak.

Kazao je i da je sve što je lokalna samouprava obećala i ispoštovala, te da je problema mnogo, ali da se krenulo u njihovo rešavanje.

Zlatomir Sremac, predsednik mesnog odbora udruženja penzionera kazao je da je za njega i ostale penzionere iz Botoša poseta gradonačelnika pričinila veliko zadovoljstvo, a posebno što je imao priliku da vidi šta su to oni dobrovoljnim radom postigli.

Prostor tog objekta biće korišćen za razne slobodne aktivnosti, ali i za organizovanje lekarskih pregleda i sličnog.

Zoran Ilijašev sakuplja knjige više od dvadesetak godina i poseduje više od 1.100 knjiga iz oblasti sporta, kako kaže, uglavnom su to monografije sportskih klubova, priče o velikim sportistima, almanahe, razne statističke podatke, a sam knjige sa raznih mojih putovanja širom Evrope moji prijatelji su mi poklanjali kupovao sam dosta tako da se skupilo.

Izvor: Grad Zrenjanin