Tradicionalna jesenja čajanka i takmičenje u pravljenju pita sa jabukom i ludajom održana je u nedelju, 13. oktobra u Novoj Crnji.
Organizator ovog događaja je “Udruženje žena i sekcija ručnih radova Nova Crnja” iz Nove Crnje.

“Udruženje žena i sekcija ručnih radova Nova Crnja” postoji skoro 50 godina i kroz svoj rad, aktivnosti i događaje čuvaju i neguju tradiciju. Udruženje broji nešto više od 20 članica i sve su podjednako uključene u sve aktivnosti koje se događaju u našem mestu. Pored ove manifestacije u našoj organizaciji je i Takmičenje u kuvanju perkelta od petla koje se obično održava aprila, kao i čajanka u martu, povodom Međunarodnog dana žena“, rekla je Piroška Šari, predsednica udruženja.

Članice žirija ovogodišnjeg takmičenja, Đenđi Silađi, Karolina Čeke i Gizela Marton, imale su zaista težak zadatak, odabrati 3 najbolje pite, budući da je za takmičenje prijavljeno 10.

Ovogodišnja čajanka sa pitijadom u Novoj Crnji, privukla je veliki broj udruženja, kako sa teritorije opštine Nova Crnja, tako i iz okolnih mesta; Sente, Ruskog sela, Novog Itebeja, Kikinde…

 

„Pored dobre atmosfere, svi učesnici i gosti uživali su ovog nedeljnog popodneva u domaćim slatkišima i slanišima kao i različitim čajevima i likerima koje su pripremale žene iz ovog udruženja. Drago nam je da kroz naš rad možemo da podržimo i pomognemo sva udruženja koja na različite načine čuvaju tradiciju i neguju gastronosmku ponudu našeg područja“,  rekao je Nikola Tolčin, direktor Turističke organizacije opštine Nova Crnja.

Za najbolje pite proglašene su:
I mesto-“Viola” sekcija ručnih radova Kikinda
II mesto-“Lila Akac”- sekcija ručnih radova Hetin- Iboja Kočiš
III mestoUdruženje žena “Livađanke” iz Aleksandrova- Ljupka Miškov