Učenici Zrenjaninske gimnazije, Gordana Lazić 4-2, Mihajlo Manigodić 3-10, Nikola Uzelac 3-6, Milica Trifunjagić 3-5, Marko Denda 2-10, Hana Ninković 2-1, Minja Pražić 2-1 i Mila Ludoški 2-1, pod mentorstvom profesora održivog razvoja Aleksandra Rakite i pedagoga škole Aleksandre Subotić, oktobra meseca, realizovali su izuzetan projekat nazvan „Eko ulica“.

Ovaj značajan projekat je realizovan uz podršku programa „Šta nam teško“ i u saradnji sa Pokretima gorana Vojvodine, unutar okvira projekta „Mladi su zakon“.

Ovaj projekat predstavlja inovativan pristup transformaciji školskog prostora u ekološki osmišljeno okruženje. Učenici su ovim projektom stvorili jedinstveni prostor u školi koji je zamišljen kao „ulica“ u kojoj će učenici provoditi slobodno vreme i odmore na konstruktivan i opušten način.

„Ova „Eko ulica“ sadržaće klupe za odmor, police za knjige u okviru koncepta „Otvorena biblioteka“, gde će učenici moći da razmenjuju i čitaju knjige, kao i cvetne aranžmane koji doprinose prirodnoj i prijatnoj atmosferi. Osim toga, ulica će biti opremljena kantama za razvrstavanje otpada, što promoviše svest o važnosti reciklaže i ekološke odgovornosti.“ – govori profesor održivog razvoja Aleksandar Rakita, koordinator projekta.

 

„Želimo da „Eko ulica“ ima jasnu ekološku poruku. Projekat je fokusiran na razvoj svesti o ekologiji i održivom razvoju kroz konkretne akcije i simboličke elemente koji se nalaze u ovom prostoru. Jedna od važnih inicijativa je postavljanje kanti za razvrstavanje otpada, čime želimo da naše drugare podstaknemo da učestvuju u reciklaži i odgovornom upravljanju otpadom“ – ističu Gordana, Mihajlo, Nikola, Milica, Marko, Hana, Minja i Mila koji su sa velikom željom prihvatili da budu deo projekta i kreiraju „Eko ulicu“.

„Ova „Eko ulica“ će nam pružiti odlično mesto gde možemo da provedemo naše slobodno vreme u školi. Ovaj prostor nije samo za odmor, već i za inspiraciju i učenje o tome kako možemo čuvati prirodu.“ – nastavljaju ambicionzni učenici.

„Jedan od najzanimljivijih aspekata projekta je i umetnički element – na prozorima ovog hodnika biće oslikani motivi koji promovišu ekologiju i održivi razvoj. Ovakvi vizuelni elementi čine ambijent ulice još inspirativnijim, podsećajući sve koji se u njoj nalaze na važnost očuvanja prirode i doprinoseći stvaranju osećaja boravka u prijatnoj, zelenoj oazi“ , objašnjava Aleksandra Subotić, pedagog u Zrenjaninskoj gimnaziji i koordinator projekta, koja dodaje da je za umetnični deo bila zadužena Gabrijela Parigros, akademski slikar.

Projekat „Eko ulica“ u Zrenjaninskoj gimnaziji nije samo prostor za odmor, već i edukativna platforma koja promoviše ekološke vrednosti, razvija svest o održivom razvoju i pokazuje kako mala arhitektonska i estetska rešenja mogu imati veliki uticaj na svakodnevni život učenika.